3. septembar 2015.3. sep 2015.
ODRŽAN SAJAM ORGANSKE HRANE

ORGANSKa PROIZVODNja JE BUDUĆNOST

U utorak, 8. septembra, ispred Stare robne kuće, Pokret za Šabac Zelenih Srbije organizovao je prvi Sajam organske hrane sa namerom da približi organski način proizvodnje našim sugrađanima.
- Organski proizvodi imaju povećan sadržaj vitamina i minerala, kao i omega-3- masnih kiselina i antioksidanasa, a ne sadrže pesticide, teške metale, kao ni aditive i lekove (koji se, inače, nalaze u namirnicama dobijenim konvencionalnom proizvodnjom). Poljoprivredni proizvođači mogu i sa malih parcela ostvariti značajne prihode, zbog cene koju imaju, a udruživanjem u zadruge i uz pomoć države mogu nastupati i na tržištu EU u kojoj svakog dana 50 miliona stanovnika kupuje organske proizvode. S obzirom da organski način proizvodnje isključuje upotrebu štetnih hemijskih sredstava, na području Mačve bi se za 50% smanjio nivo nitrata i nitrita, koji potiču od veštačkih đubriva, a prisutni su u pijaćoj vodi. Takođe, na ovaj način ćemo zaštiti naše domaće autohtone sorte voća, povrća, žitarica i začinskog i lekovitog bilja i, uz dobru zaradu, napraviti barijeru za ulazak GMO na teritoriji naše zemlje. Upravo zbog toga što se na području Mačve svake godine otkriju brojni zasadi genetički modifikovane soje, smatramo da je veoma značajno što se održava ovakva manifestacija, kaže dr Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Šapca.
Proizvodnja organske hrane može biti isplativa s obzirom da ove namirnice imaju visoku cenu na tržištu. Početna ulaganja na jednom hektaru su 5.000 evra, a ukoliko se gaje jednogodišnje kulture kao što su kupus, paprika, jagoda ili paradajz, uloženi novac se može povratiti u toku prve godine. Na taj način bi se omogućio povratak ljudi na sela koja su opustela.
- Ne znam da objasnim otkud i kako mi je došla ideja da se bavim proizvodnjom organske hrane. Bila je to zakletva zemlji u februaru 2010. godine da je više neću trovati i da ću se pridržavati svih pravila organske proizvodnje uz Božji blagoslov, moju želju i jaku volju. To je zahtevan posao, čovek mora da bude uporan i da uključi celu porodicu, jer, to i jeste porodičan posao. Smatram da je ispravno, dobro i humano ovo što radim, znam koliko porodica živi od mojih proizvoda, posebno onih koji imaju zdravstvenih problema i malu decu. Duplo manji plod ima četiri puta više korisnih enzima i vitamina nego običan, a cena je duplo veća. Sve zavisi šta čovek hoće, kaže Radosav Grujičić, koji proizvode plasira petkom na valjevskoj pijaci, a subotom i nedeljom na Organskoj pijaci na Novom Beogradu.
Zeleni Šapca planiraju da ovaj Sajam učine tradicionalnim i da “uz edukativne radionice i stručne seminare, bolji rad lokalnih i državnih organa i veće podsticaje od države“, podstaknu ljude da se bave organskom proizvodnjom.
- Smatramo da je budućnost poljoprivrede i agroekonomije u Srbiji, koja je poljoprivredna zemlja, u organskoj proizvodnji kvalitetne, zdrave i bezbedne hrane za naše tržište i tržište EU, dodaje Pavlović.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa