3. septembar 2015.3. sep 2015.
PROBLEMI OŠ „SVETI SAVA“ SA VANDALIZMOM

ŠTA DALjE?

Poslednje dve godine zaposleni u OŠ „Sveti Sava“ imaju probleme sa vandalizmom neodgovornih lica koja konstantno uništavaju školsku imovinu. Njihovo obraćanje za pomoć Policijskoj upravi Šabac, Komunalnoj inspekciji, Centru za socijalni rad, pa čak i načelnici Odeljenja za društvene delatnosti nije urodilo plodom.
- Pokušavali smo na lep i miran način da skrenemo pažnju komšijama i nadležnima ali je evidentno da problem i dan-danas postoji. Jedan od većih problema, pored ispisivanja grafita po fasadi zgrade, je lomljenje školske imovine i bušenje fasade. Ujutru, kada dođu pomoćne radnice, školsko dvorište prepuno je papira, limenki, plastičnih flaša, ostataka od semenki. To se nekako i može zanemariti ali ne i to što u dvorištu često pronalazimo špriceve i još mnogo toga što je neprimereno, pogotovo što se radi o školi za decu sa smetnjama u razvoju ““ kaže Snežana Radovanović, direktorka OŠ „Sveti Sava“.
Kako bi se, na neki način, što bolje obezbedili, zahvaljujući Gradskoj upravi na sredstvima, postavljene su i kamera. Na ulazu je istaknuto i upozorenje da nema zadržavanja u tremu škole. Sve to nije imalo odjeka.
- Moram da istaknem da je Policijska uprava Šabac svaki put odreagovala na naš poziv. Ipak, sve se završavalo na indentifikaciji počinioca tih nemilih radnji, ali, s obzirom da su u pitanju maloletna lica, bili su nemoćni da bilo šta dalje preduzmu. I Centar za socijalni rad obavešten je. Međutim, povratnu informaciju nemamo. Očigledno je da nije urodila plodom jer se i dalje nastavlja to huliganstvo u pravom smislu reči ““ dodaje direktorka.
Škola otvorenog srca, jer je to upravo svojim nastojanjima, kako učenicima tako i deci u okruženju, da podari što lepši prostor za igru i druženje, suočava se sa problemima koji su više od običnog nestašluka. Ni katanac na kapiji, koji se obično zadrži samo tokom dve, tri noći, ni kamere, ni nastojanja zaposlenih da očuvaju školsku zgradu, nisu dovoljni. Na meti su bili i oluci koji su volšebno nestali dok se zaposleni pitaju šta je sledeće na redu.
- Niko toj deci ne brani da uđu u dvorište. Lepo je, zelenilo, sprave. Ali da se narušava zgrada i prostor u kome deca sa smetnjama u razvoju borave mislim da to nije u redu. Želimo da prostor izgleda što lepše i bolje i onda vidimo da to nema nekog efekta. Ako ćemo mi da doprinosimo tome da dvorište izgleda lepo a neko će da nam to skrnavi i ruši onda to i nema nekog smisla - zaključuje direktorka.
Ovaj sve istaknutiji društveni problem uzima sve više maha što je potvrdila i nedavna nemila situacija kada su deca u školi ometana od strane maloletnih izgrednika kuckanjem po prozorima, vikom i nepristojnim komentarima. Postavlja se pitanje ko je zadužen za decu koja očito imaju vaspitnih problema ““ roditelji, nadležne institucije, država. Očito je da je preko potrebno rešenje koje će na najbolji mogući način uspeti da zaštiti sve u OŠ „Sveti Sava“ koja je svoja vrata i srce otvorila svima onima koji znaju da cene napore uložene u vaspitanje i obrazovanje dece, ali isto tako i pruže neospornu dobrodošlicu za svu onu decu kojima je ovaj prostor mesto za igru i druženje.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa