3. septembar 2015.3. sep 2015.
SASTANAK PREDSTAVNIKA POLICIJSKE UPRAVE I DIREKTORA OSNOVNIH I SREDNjIH ŠKOLA U ŠAPCU

BEZBEDNOST DECE NA PRVOM MESTU

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije tradicionalno tokom septembra sprovodi akciju pod nazivom „Škola“. Povodom početka školske 2015/16. godine prošlog petka u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu održan je sastanak predstavnika Policijske uprave Šabac i direktora osnovnih i srednjih škola sa područja grada Šapca. Prioritet i ovoga puta bila je bezbednost najmlađih učenika, đaka prvaka.
- Krajem 2009. godine na snagu je stupio Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, tzv. novi ZOPS, u čijem je članu 109 propisana „Zona škole“. To je prostor u blizini škole koji mora biti obeležen adekvatnom saobraćajnom signalizacijom, a u kome su učenici posebno zaštićeni. Od početka primene novog zakona mi nismo imali saobraćajnih nezgoda u zonama škole. Ni saobraćajnih nezgoda sa povređenim, a da ne pričamo o saobraćajnim nezgodama sa nekim težim posledicama. Cilj i ovog sastanka bio je da se sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa područja grada Šapca definiše bezbednost saobraćaja, da se na viši nivo podigne bezbednost saobraćaja kada su u pitanju učenici ne samo nižih razreda već i viših razreda osnovnih škola, kao i srednjih - istakao je Zoran Selenić, pomoćnik načelnika Saobraćajne policije.
Poseban akcenat stavljen je na sektorski rad, odnosno na aktivnosti patrola i pozornika kada je u pitanju bezbednost učenika u blizini škola.
- Rezultati su sve bolji iz godine u godinu. Trudićemo se da to potvrdimo i ove godine. Veliki i značajan doprinos daju školski policajci tako da ćemo u akciju nastaviti intenzivno. Neki će verovatno u penziju uskoro ali ćemo ih zameniti isto tako kvalitetnim radnicima. Nadamo se najboljem što se tiče bezbednosti učenika škola, školske imovine i osoblja - rekao je Radisav Simić, oficir Odeljenja policije za bezbednost.
Zadovoljni ovakvim načinom rada bili su i direktori i predstavnici osnovnih i srednjih škola kojima je bezbednost učenika na prvom mestu.
- Situacija u šabačkim školama je izuzetno povoljna što se tiče bezbednosti kako učenika tako i nastavnika i svega onog što utiče na vaspitno-obrazovni rad u srednjim školama. Mislim da je ovo jedan od dobrih načina angažovanja svih. Pre svega Školske uprave Valjevo kao dela Ministarstva prosvete, zatim Policijske uprave Šabac i direktora osnovnih i srednjih škola, da nađemo kako pozitivne tako, eventualno, i negativne stvari koje su se ispoljile u prethodnom periodu, da na njih utičemo na najbolji način da se one u narednom periodu ne bi dešavale - izjavio je ovom prilikom mr Aleksandar Pajić, direktor Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“.
O. G.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa