10. septembar 2015.10. sep 2015.
MIRNA ILI DINAMIČNA JOGA DAJE ISTI REZULTAT

UNUTRAŠNjI MIR

Poslednjih godina kao u svetu tako i kod nas veoma se praktikuje joga i to većinom „Hatha“ jogu koja se sastoji iz položaja (asana), vežbi u pokretu koje su usklađene sa disanjem i vežbi disanja (pranajama).
- Joga razlikuje pet osnovnih energija koje upravljaju različitim aktivnostima tela. Praktikovanjem „Hatha“ joge postiže se njihovo usklađivanje. To se pozitivno odražava i na psihičko stanje aspiranta. Kada neusklađenost energija u telu duže opstaje čovek nema snage da usredređeno i staloženo obavlja životne zadatke. Oseća se „razbijeno “, a energije u suptilnom telu su neusklađene što se kasnije odražava na fizičko telo u vidu raznih oboljenja. Praktikovanjem joge prikupljaju se razbijene energije u telu i vraća se sposobnost usredsređivanja. Pažnja više nije raspršena, postiže se unutrašnji mir, jača sposobnost uvida i prepoznavanje suštine pojavnosti stvari u životu - ističe Tanja Tadić, sertifikovani joga instruktor iz Ananda Joga centra Šabac.
Redovnim vežbanjem joge na neobjašnjiv način nestaje „glad“ prema nekim stvarima koje konzumiramo da bi smo popunili „praznine“ koje su poput dubokih jama nalaze u nama. To se ne odnosi samo na fizički osećaj gladi već i na emotivni, psihički.
- Približavamo se sebi, svom sopstvu, sopstvenoj prirodi, koju smo vremenom zapostavili, potisnuli. Joga mnogima deluje mistično jer je nastala na Istoku, a njihov pogled na ljudsko biće je mnogo dublji. Oni kroz razne metode sagledavaju čoveka mnogo dublje, a ne samo kao fizičko telo i stoga rade na prevenciji. Naučno je dokazano da je sve oko nas vibracija i da vibracija i zvuk može da leči. U mnogim svetskim bolnicama primenjuje se „Nada (mantra)“ joga, odnosno joga zvuka radi isceljenja i balansiranja energije.
Pored „Mantra“ joge postoji mnogo vrsta. Tako se iz „Hatha“ joge raširio veliki spektar drugih s ciljem prilagođavanja čoveku i njegovim potrebama.
- Svi mi imamo različite potrebe. Neko voli mirniji stil vežbanja, neko dinamičniji. Dinamičniji stil vežbanja, pored ostalih klasičnih časova, zastupljen je kod nas u Ananda Joga centru. U pitanju je „Vinjasa“ joga u kojoj su vežbe (asane), položaji, pokreti uslađeni sa dahom. Kroz taj stil vežbanja ojačavamo celo telo i balansiramo energetske centre.
U našoj zemlji, tačnije u Beogradu, zastupljena je i „Kundalini“ joga koja predstavlja nastavak „Hatha“ joge. Tako su u junu Beograđani, ali i svi ljubitelji joge, imali priliku da uđu u dublji energetski nivo, zahvaljujući najpoznatijoj učiteljici „Kundalini“ joge Gurmukh.
Na osnovu iskustva mnogih joga, bilo koje vrste, zavisno od sopstvenog senzibiliteta, doprinosi poboljšanju celog psiho-fizičkog stanja organizma. Potrebna je samo volja da se pokuša, a kada se jednom prepustite blagodetima ovog vežbanja nećete zažaliti.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa