10. septembar 2015.10. sep 2015.
OTVORENA IZLOŽBA „OSVRT“ U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ

LEPOTA MALIH SUŠTINA

U saradnji sa Udruženjem likovnih stvaralaca Šapca, u proteklu sredu, u holu Biblioteke šabačke svečano je otvorena izložba „Osvrt“ Milice Alimpić Ilić. Postavku je otvorila mr Sonja Bokun Đinić, direktorka Biblioteke šabačke, Slobodan Peladić, direktor Udruženja likovnih stvaralaca Šapca i Tatjana Marković, viši kustos Narodnog muzeja.
- ULSŠ je internacionalno udruženje, koje broji preko stotinu stvaralaca, od kojih je najviše umetnika iz Šapca. Milicu Alimpić Ilić smo odabrali da svoje radove predstavi samostalno, jer je imala veoma zapažene nastupe u okviru naših grupnih izložbi i doprinela je kvalitetu Udruženja, izjavio je Peladić.
Milica je do sada priredila četiri samostalne izložbe, u Nakučanima, Obrenovcu, Beogradu i Ubu i učestvovala na više kolektivnih. „Osvrt“, koji je svojevrsna retrospektiva rada ove mlade i talentovane umetnice, njena je prva samostalna izložba u Šapcu.
- Neki radovi koji su ovde postavljeni, delovi su ciklusa „Dah života“, „Između vremena“ i “Priče u malom“, mada je većina njih nastala ove godine, kaže Milica.
Prema rečima Tatjane Marković, “radovi su raznorodni u smislu materijala koji umetnica koristi, mada je svakako ovde reč o jednoj, objedinjenoj izložbi”.
- Raznorodne su i tehnike koje je Milica koristila, od enkaustike, akrila, kombinovane tehnike do kolaža, crteža, akvarela, što sve govori o jednoj impresivnoj slojevitosti i ličnosti i likovnog rukopisa. Zametak ove priče je u njenom studentskom dobu, što pokazuje da je naziv izložbe precizno odabran. Verujem da će Milica u narednim godinama ovaj eksperiment povratka u prošlost proširiti i iskoristiti da napravi vrlo rezonantan umetnički izraz za koji ćemo moći da kažemo da jedan od značajnih pojava na našoj likovnoj sceni, ocenila je Markovićeva.
Naši sugrađani mogu pogledati ovu postavku do 23. septembra.
Izložba „Osvrt“izražava fragilnost sinteze tvz. „malih suština“. Kroz kreativnu dimenziju, između crteža, slike i enkaustike, treperi svetlost implementarne stvarnosti Milice Alimpić Ilić... Topao ženski rukopis, prepun ljubavi i lepote, čini se da sav treperi od emotivnog naboja kojim ga na najbolji mogući način ilustruje umetnica. Konstruktivna ekspresija satkana je od svetlucavih tonaliteta optimizma i sugestivne ideje da se preko novog ciklusa zasigurno i može stići do nje...“
(Iz teksta Sonje Petrović, istoričarke umetnosti)
Milica Alimpić Ilić je rođena u Šapcu 1984. godine. Završila je Školu primenjenih umetnosti, a potom Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu. Bila je učesnik likovnih kolonija u Bugarskoj, Makedoniji i Srbiji. Dobila je nekoliko nagrada od kojih su najznačajnije Nagrada za mladog umetničkog stvaraoca na 52. Oktobarskom salonu u Šapcu i „Art Feniks“ u Skoplju, za najbolje likovno ostvarenje. Osnivač je i organizator Međunarodne likovne kolonije u Nakučanima. Osmislila je i vodi dečju radionicu „Rođeni za crtanje“ u Biblioteci šabačkoj, ilustruje knjige, slika murale. Član je Udruženja likovnih stvaralaca Šapca.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa