10. septembar 2015.10. sep 2015.
SAOPŠTENjE ZA MEDIJE GRADSKOG ODBORA DEMOKRATSKE STRANKE

U PRAKSI JEDNOUMLjE

Na dan kada se u svetu obeležava Međunarodni dan demokratije, stanje u Srbiji je više nego poražavajuće. Bahata vlast se za demokratiju zalaže samo deklarativno dok se u praksi uspostavlja jednoumlje, ukida sloboda medija i na sve moguće načine guši reč neistomišljenika. Ovakva situacija ne čudi, jer su na vlasti oni koji su devedesetih godina bili deo autokratskog, represivnog režima i koji i danas čine sve da se u Srbiji istorija ponovi.
Jedini stožer demokratije je Demokratska stranka koja je zbog toga konstantno izložena napadima, u prilog čemu svedoči i incident u utorak u Novom Sadu, gde su članovi Srpske napredne stranke nasilno prekinuli skup Demokrata. Ovo nije izolovani incident već svakodnevna praksa u Srbiji.
Vlast je s jedne strane gluva za svaku reč građana koji sve teže žive dok na drugoj strani iz sveg glasa viče obećanja o boljem životu od kojih ni jedno nije ispunila. Iako premijer svakoga dana potcenjuje građane ubeđujući ih da mu je neprijatno koliko nam dobro ide, svaki naš građanin, u stvari, vrlo je svestan stvarne slike Srbije u kojoj danas živimo. Sva vlast u državi skoncentrisana je u rukama jednog čoveka, a svaki pokušaj da se iznese drugačije mišljenje sada se već otvoreno, bahato i bez ustezanja osporava.
Demokratija je univerzalna vrednost zasnovana na slobodnoj volji naroda da odrede svoj politički, ekonomski, kulturni i društveni sistem i u potpunosti učestvuju u svim aspektima života. Gde se guše osnovne slobode i prava građana, demokratija je ugrožena. Zato je danas nužno da javno i složno stanemo u odbranu demokratskih vrednosti da nam ne bi svima sutra bilo neprijatno koliko nam „dobro“ ide.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa