10. septembar 2015.10. sep 2015.
Otvorena senzorna soba za decu i mlade

NEOSPORNO PRAVO NA SREĆU

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin otvorio je prošle subote u Ustanovi za decu i mlade „Šabac“ senzornu sobu namenjenu deci i omladini sa poremećajem senzorne integracije. Uređenje senzorne sobe u toj ustanovi, koja se nalazi u okviru Centra za socijalni rad, pokrenuto je na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i EPS, koji je za opremanje sobe izdvojio milion dinara.
Vulin je nakon otvaranja senzorne sobe rekao da taj prostor treba da poboljša preostale sposobnosti te dece i omladine.
- Ne možete naći bolji i lepši poklon, nema boljeg terapijskog sredstva za njih i od danas je moguće učiniti njihov život boljim, rekao je Vulin.
On je zahvalio predstavnicima EPS što su deo svog profita investirali za te namene i pozvao i ostale kompanije u Srbiji da pođu istim putem i deo svog profita investiraju u zajednicu i namene je onima kojima je zaista potrebna pomoć. Vulin je dodao da država od ove dece nije okrenula glavu, niti digla ruke.
- Srbija ne diže ruke ni od jednog svog člana, ni najslabijeg, ni najjačeg. Za nas svako u društvu ima pravo na život i potrebu za srećom, kazao je Vulin i pozvao građane da budu humani prema svim članovima našeg društva i pomognu onima kojima je najteže.
Vulin je rekao i da ne bi smeli da zaboravimo nijedno dete, kako u Šapcu, tako i u Beogradu, Novom Sadu ili bilo kom drugom gradu, te da bi lokalne zajednice trebalo takođe da učine napore u tom pravcu, kao i da se zajednički pomogne roditeljima dece kojima je pomoć potrebna.
Vulin je zahvalio predstavicima lokalne samouprave, osoblju koje radi sa decom, ističući da njihov posao nije lak, a da oni prema njima svakodnevno pokazuju pažnju, ljubav i nežnost.
Direktor Centra za socijalni rad Milan Vasić rekao je da će 25. septembra biti organizovana obuka za radnike te ustanove, kako bi se korisnicima omogućilo korišćenje senzorne sobe. On je rekao da će za sada ta usluga biti dostupna deci i omladini koja žive u domu, potom i korisnicima dnevnog boravka, a da će se razmotriti i proširenje usluge na ostale sugrađane kojima je pomoć potrebna.
Zamenik gradonačelnika Šapca Nemanja Pajić zahvalio je Ministarstvu i EPS, ističući da je mogućnost korišćenja senzorne sobe dodatna usluga, koja će doprineti da korisnici poboljšaju svoje vizuelne i socijalne karakteristike. Kako je kazao, na taj način će im se olakšati svakodnevni život, a pomoći će i njihovim roditeljima, da se rasterete.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa