17. septembar 2015.17. sep 2015.
OD SLEDEĆEG ČETVRTKA 11. REVIJA POZORIŠNIH PREDSTAVA „TEATAR NA PRAVOM PUTU“

DVE PREMIJERE ŠABAČKOG POZORIŠTA

Zbog nepredviđenih okolnosti Šabačko pozorište i ovu pozorišnu sezonu počeće sa Revijom pozorišnih predstava „Teatar na pravom putu“ iako su prvobitno planirani „Dani Dušana Kovačevića“, rečeno je na konferenciji za novinare u probnoj sali Šabačkog pozorišta prošle srede, 16. septembra.
- Za „Dane Dušana Kovačevića“ izabrali smo šest predstava. Tri predstave Zvezdara Teatra, predstavu Ateljea 212, balet Narodnog pozorišta „Ko to tamo peva“ i urnebesnu tragediju crnogorskog Narodnog pozorišta. Međutim, neki glumci su se razboleli, neki čak i ozbiljno, neki su morali da putuju u inostranstvo tako da smo tu reviju odložili za novembar. Ovogodišnju sezonu počinjemo tradicionalno našim premijerama i gostima iz drugih pozorišta. Neposredno pre otvaranja sezone, 30. septembra u 19 časova, pripremili smo jedno veče za Šapčane. Naš sugrađanin Krstivoje Ilić važi za najvećeg živog elegičara u Srbiji. Njegove „Mišarske elegije“ će nadživeti i našu, ali i druge generacije. One su ponovna afirmacija epskog stiha u našoj poeziji i mi ćemo toj knjizi dodeliti posebno priznanje, nagradu koja se zove „Reč i zaveštanje“. Dodeljujemo je knjizi, ne književniku, i u isto vreme promovišemo peto izdanje „Mišarskih elegija“ - izjavio je direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić.
Pored dve, sa nestrpljenjem očekivane, premijere Šabačkog pozorišta moći će da se pogledaju i tri predstave gostojućih pozorišta.
- Mi se baš radujemo zato što smo imali premijeru „Periklea“ u Čortanovcima, a premijeru predstave „Duge noći, crne zastave“ u Smederevu na „Tvrđava teatru“. Zaista je veliko interesovanje Šapčana bilo što i potvrđuju njihovi dolasci u Čortanovce, a bez karata ostajalo se i u Smederevu. Verujem da će to biti, nije što su naše, najgledanije predstave na ovoj Reviji. Pored naše dve premijere moći će da se pogledaju predstave iz Tuzle „39 stepenica“, Zaječara „Mali princ“ koji je adaptiran za odrasle, i iz Zrenjanina „Vlast“. Zrenjaninci su naši stari gosti. Stalno su na našim revijama i često pobeđuju. I ove godine stručni žiri svako veče će dodeljivati nagradu za glumce večeri, a na kraju će biti proglašena najbolja predstava - rekla je Jelena Ivetić.
Ovogodišnji kuriozitet se ogleda u činjenici da će se prve i poslednje večeri moći pogledati predstava „Perikle“ u režiji Nikite Milivojevića i to zbog kamernog izvođenja koje omogućava samo prisustvo oko stotinak gledalaca na sceni. Zbog toga komplet karata za pet predstava biće 1.500 dinara, za tri 800, dve 600, a pojedinačna 400.
PROGRAM
Posle otvaranja retrospektivne izložbe Vladislava Lalickog u 19 časova, na kojoj će se okupljenima obratiti Radovan Mirazović, otkrivanja biste Vladislava Lalickog u 19.30 kada će se obratiti Voja Brajović, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, svečanog otvaranja pozorišne sezone 2015/2016. od strane gošće Mire Banjac i dodele Godišnje nagrade „Boris Kovač“ za umetnički doprinos radu Šabačkog pozorišta u 20 časova, 1. oktobra premijerno će biti izvedena predstava Šabačkog pozorišta po delu Vilijema Šekspira „Perikle“.
U režiji Nine Keflin, a po delu Alfreda Hičkoka, Narodno pozrište Tuzla izvešće predstavu „39 stepenica“ 2. oktobra. Naredne večeri, u subotu, nastupiće Pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar sa Egzperijevim „Malim Princom“ u režiji Saše B. Latinovića. Za nedelju predviđena je predstava Branislava Nušića „Vlast“ u režiji Dušana Petrovića, a za ponedeljak premijera Šabačkog pozorišta „Duge noći i crne zastave“ po romanu Dejana Stojiljkovića.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa