17. septembar 2015.17. sep 2015.
ODRŽANA “ČIVIJADA 2015.”

ŠARENI DANI DOBROG RASPOLOŽENjA

Nagrada za najbolji aforizam Ekremu Maciću iz Konjica (Bosna i Hercegovina), priznanje za satiričnu priču Rajku Kosoviću iz Učica, dok je najbolju karikaturu poslao Dragoslav Milutinović iz Šapca. Premijer Čivijaške republike Zoran Kesić
Kraj protekle nedelje u Šapcu protekao je u duhu gradske manifestacije humora i satire na daleko poznate pod imenom “Čivijada”. Za poštovaoce tradicionalnog u festivalu koji uskoro beleži pola veka trajanja u četvrtak veče u Šabačkom pozorištu otvorena je izložba karikatura, gde su uručene i festivalske nagrade. Žiri u sastavu Petar Lazić, Zoran Nikolić i Zoran Karajić, odlučio je da prvu nagradu za aforizam dodeli Ekremu Maciću iz Konjica u Bosni i Hercegovini, za satiričnu priču je nagrađen Rajko Kosović iz Užica, dok je najbolju karikaturu poslao Šapčanin Dragoslav Milutinović.
U jutarnjim časovima, prvog dana ”Čivijade”, u šabačkim osnovnim školama održan je “čivijaški čas”, dok su popodnevni sati bili rezervisani za Karneval kućnih ljubimaca i takmičenje u brzom jedenju šampita. Pored izložbe u pozorištu, kulturni program u četvrtak veče bio je sadržajno upotpunjen i izložbom Miloša Simića pod nazivom “Ljubav majke zemlje”, dok je u Kulturnom centru promovisana knjiga Eme Fik.
Drugi dan “Čivijade”, petak, počeo je obraćanjem dobošara čivijaškom narodu, dok je gradska svetkovina doživela svoj vrhunac u popodnevnim časovima prilikom defilea dečjih karnevalskih trupa. “Čivijaško krčkanje” nije izostalo ni ove godine, a u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba Dragana Petrovića “ Stare šabačke fotografije i fotografi”. Čivijaško izdanje “Državnog posla” priređeno je na trgu, nakon čega su nastupili lokalni bendovi, a druženje je nastavljeno kod Lile do ranih jutarnjih sati
U subotu su tradicionalno na terenu za mali fudbal odmerili snage “Političari” i “Novinari”. Utakmica je završena sa rezultatom 1:1. Veliki broj Šapčana je pratio defile trupa 8. Međunarodnog čivijaškog karnevala, nakon čega je bašta KUD “Abrašević pretvorena u Čivijaški parlament, dok je na gradskom trgu predstavljeno čivijaško izdanje “Svežeg vazduha”. Treće veče je završeno nastupom Marčela.
Prvi put u svojoj istoriji, Čivijaška republika je dobila premijera. Na toj funkciji u narednih godinu dana će biti popularni TV voditelj i autor humorističkih emisija Zoran Kesić sa svojim kabinetom sačinjenim od članova Njuz neta. Novom premijeru, Šapčani su dali apsolutnu podršku u sprovođenju reforme smeha.
Foto: J. Radojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa