17. septembar 2015.17. sep 2015.
U KOCELjEVI SUTRA POČINjE SEDMI FESTIVAL ZIMNICE

OD SEMENKE DO TEGLE

Kada su pre sedam godina pokrenuli Festival zimnice u Koceljevi, organizatori nisu ni sanjali da će za samo nekoliko godina ova manifestacija prerasti u ozbiljan skup i da će postati brend tamnavskog kraja. Sa odrastanjem Festivala rastao je ne samo broj onih koji su odlučili da se oprobaju u individualnoj preradi voća i povrća već i onih koji su, u ulozi gostiju i kupaca, bili nerazdvojni deo ovog događaja.
Za sve njih u proteklih nekoliko meseci vredne domaćice su, na tradicionalan način, napunile hiljade i hiljade tegli. Među njima je i Slavica Mitrović koja se sa suprugom Mikom više od 20 godina bavi proizvodnjom povrća a gotovo isto toliko pripremaju i zimnicu za prodaju.
- Međutim, intenzivnija prerada počela je upravo pre sedam godina kada je počelo i održavanje festivala. Na početku smo imali do 300 tegli da bismo sada dostigli cifru od dve hiljade. Pravimo zimnicu po tradicionalnoj recepturi ali kada odlazimo na festivale u okruženju “ukrademo” po neki novi recept - kaže Slavica i dodaje da, osim uobičajenih proizvoda kupce na ovogodišnjem festivalu očekuju i noviteti koji do sada nisu bili karakteristični za ovaj kraj.
- Među novitetima je na primer paradajz paprika punjena kupusom, u ponudi je i mala somborka punjena feta sirom i zalivena maslinovim uljem, takođe smo pripremili somborku papriku u pavlaci ali je to rađeno po specijalnoj porudžbini. Veliki broj naših proizvoda završi na trpezama etno restorana. Za nas su izuzetno značajni ugovoreni poslovi koji su zapravo indirektna posledica festivala zimnice u Koceljevi - napominje ova domaćica i s ponosom ističe da je koceljevačka zimnica pripremljena u domaćinstvu Mitrović pronašla svoj put do kupaca u Lionu, Parizu pa i Portugalu.
Samo za pripremu ajvara ovaj bračni par preradio je tonu paprike. Jedna od karakteristika domaćinstva Mitrović je potpuno zaokružena proizvodnja, od semenke do tegle. Prema njihovim rečima sve počinje gajenjem povrća na porodičnom imanju površine 55 ari. Nakon proizvodnje sirovinske baze Mitrovići provedu oko tri meseca u pripremanju zimnice i u tom periodu se šporet ne gasi. Kako bi sve postigli ulažu mnogo truda i rada. Neretko radni dan u ovom domaćinstvu traje 20 sati. Činjenica je da je za uspešno bavljenje ovom proizvodnjom potrebno mnogo rada, truda, odricanja i ulaganja ali su Mitrovići odlučili da im upravo ovaj posao bude izvor egzistencije. Kako kažu, kada se sve sabere i oduzme, pomnoži i podeli na mesečnom nivou zarađuju prosečnu platu.
- Ponosni smo na domaće sorte ljute paprike koje imamo i koje zapravo ne seje niko. To su tzv. autohtone sorte. Takođe imamo i domaću sortu paradajza koji je poznatiji kao jabučar. 70 odsto proizvedenog povrća prodamo kupcima da bismo pokrili troškove i uložili u preradu, a 30 odsto plasiramo kupcima kroz proizvodnju zimnice. Ipak kompletna proizvodnja povrća završi u teglama koje su kupcima dostupne na festivalu jer mnoge naše kolege iz ovih krajeva koje proizvode zimnicu otkupljuju povrće od nas - dodaje Slavica.
Zbog toga je Festival zimnice za njih i njihovu proizvodnju od izuzetne važnosti i kako kažu, neizmerno su zahvalni opštini i idejnom tvorcu ove manifestacije koja im je omogućila plasman proizvoda.
- Osim toga, dobili smo priliku da izlažemo svoje proizvode i u drugim mestima, da proširimo tržište. Već smo prepoznatljivi na festivalima u Novom Sadu, Valjevu, Krupnju. Kada vide da dolazimo iz Koceljeve ljudi zaista imaju samo reči hvale za organizaciju našeg festivala - kaže Slavica.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa