17. septembar 2015.17. sep 2015.
TRG ŠABAČKIH ŽRTAVA PO UZORU NA EVROPSKE PRESTONICE

Novo lice Šapca

Idejno rešenje Trga šabačkih žrtava karakteriše primena intenzivnih boja u uređenju partera, postavka savremene konceptualne skulpture i spomenika, formiranje vertikalne zelene bašte i izložbenog prostora-galerije na otvorenom. Šansu da osmisle novi izgled trga dobili su mladi arhitekti, planeri, građevinci i umetnici iz Šapca. Njihovu ideju pohvalili su stručnjaci Saveza urbanista Srbije. Rešenje za izgled Trga šabačkih žrtava je ocenjeno kao jedno od najavangardnijih u Srbiji.
Kako su autori projekta objasnili, jarko crvene boje koje preovlađuju imaju simboliku i stradanja i budućnosti, a spomenik žrtvama u Drugom svetskom ratu nastao je kao aktivan proces u radionici Kultura sećanja.
Uz Gospodar Jevremovu ulicu, jednu od najlepših pešačkih zona u Srbiji, grad konačno ima lice po uzoru na evropske prestonice.
Uređenje trga pratila je rekonstrukcija ulice Cara Dušana - asfaltiranje deonice od zgrade bivšeg Doma vojske do ulice Janka Veselinovića. Novina je kružni tok radi bezbednijeg saobraćaja u centru grada.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa