17. septembar 2015.17. sep 2015.
AMBASADOR JAPANA POSETIO ŠABAC

POŠTOVANjE ZA SARADNjU

Novopostavljeni ambasador Japana u Republici Srbiji, Đuići Takahara, posetio je u utorak Šabac. Ovo je prvi grad u kom je ambasador nakon Beograda boravio, od kako je pre dva meseca došao u Srbiju. Inače, Šabac je jedini naš grad koji ima pobratimske odnose sa nekim japanskim gradom.
-Jako mi je drago što sam Šabac posetio prvi nakon Beograda, jer ima dugu istoriju veze sa pobratimljenim gradom Fudžimijem i uopšte, sa Japanom. Šabac održava veze i sa japanskim firmama koje koje su investirale u Srbiju, tako da su odnosi sa Japanom višeslojni. Kada je Japan zadesio veliki zemljotres 2011. godine Šabac je bio jedan od gradova koji je pružio ne samo finansijsku nego i humanitarnu pomoć i podržavao je Japan u najljudskijem smislu, rekao je ambasador i izrazio najdublju zahvalnost građanima Šapca na podršci i pomoć njegovom narodu u tim teškim momentima.
Takahara je podsetio i da je japanska Vlada, preko ambasade u Beogradu, pomagala Šapcu doniranjem opreme školama i medicinskim centrima. Pored toga, ambasador je govorio i o kulturnoj saradnji koja je bila izražena.
-Organizovani su Dani Japana u Šapcu, a takođe je i japanska pozorišna trupa igrala “Balkanskog špijuna” u Šapcu. Ove godine smo imali i prvi pokušaj da organizujemo informativnu prezentaciju mogućnosti školovanja u Japanu i nadam se da će i to biti uspešno. Želim kao ambasador da pospešujem dalju saradnju u pomenutim oblastima. Nakon razgovora sa gradonačelnikom iz Šapca nosim utisak o njegovom pozitivnom stavu o direktnim stranim ulaganjima, pripremama industrijske zone i infrastrukture u njoj i različitim podsticajima koje ovaj grad pruža. Trenutno dve japanske kompanije imaju direktne investicije u Srbiji, međutim ni jedna od njih nije investirala u Šabac. Iskoristiću moju poziciju da pozovem japanske firme u Šabac i nadam se da će neka od mojih inicijativa uroditi plodom, naveo je ambasador.
Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, ambasadoru je poželeo dobrodošlicu u Srbiju i izjavio da je počastvovan ovom posetom. Takođe je izrazio zahvalnost ambasadoru zbog ponuđene asistencije u dolaženju novih investicija.
-Ceneći naše 33 godine dugo prijateljstvo sa gradom Fudžimijem i posvećenost gradova da sarađuju ne samo u sportskim i kulturnim, nego na svim društvenim sadržajima, mislim da smo napravili dobru komunikaciju sa novim ambasadorom. Najviše smo razgovarali o privrednim potencijalima Šapca. Želja mi je bila da ambasadora upoznam sa onim što Šabac nudi i da razgovaramo o vezama koje privreda Šapca može da ostvari sa razvijenim japanskim firmama, rekao je gradonačelnik i dodao da se nada novim investicijama.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa