24. jun 2010.24. jun 2010.
GOLUBARSTVO

PISMONOŠE PRETEČE MEJLOVA

U Šapcu, prema postojećim dokumentima, odavno se gaje golubovi pismonoše, doduše manje od visokoletača. Još pre Drugog svetskog rata u Šapcu su gajeni tada pod nazivom „beogradski golubovi“. A u vreme Drugog svetskog rata Nemci su zabranjivali držanje golubova, jer su smatrali da je svaki golub pismonoša
Tako je kraj rata završen sa samo pedesetak golubova. To je, verovatno, uticalo da se u našem gradu relativno kasno osnuje i Klub odgajivača golubova pismonoša. Osnivačka skupština Kluba sportskih golubova pismonoša održana je u našem gradu početkom 1976. gopdine i tada je dobio naziv „Cer“ Šabac. Danas klub broji preko 40 članova raznih uzrasta koji poseduju preko 600 golubova u kategoriji seniora i isto toliko u kategoriji juniora. Naravno, mnogi od šabačkih odgajivača golubova pismonoša su i aktivni takmičari.
Ja sam golubarstvom počeo da se bavim pre više od 40 godina. Kao mali u rodnom Krupnju našao sam goluba kog je soko masakrirao. Uspeo sam da ga zalečim, a ljubav prema golubovima sačuvam i do danas. Ranije, dok sam bio podstanar, često sam dobijao otkaze zbog golubova. Danas tih problema nemam, imam svoju kuću i u nju su se prvo golubovi uselili, a porodica shvata i razume ovu moju pasiju. U mom golubarniku uvek je, u proseku oko 200 golubova, naravno, pismonoša, kako bih za takmičenja mogao da odaberem pedesetak. Od kada se takmičim, uvek sam među prvih deset u državi. Zadovoljan sam postignutim rezultatima, jer ipak sam ja amater, a „rvem“ se sa profesionalcima, priča Radovan Gošić, naš sugrađanin koji je predsednik Saveza sportskih klubova odgajivača golubova pismonoša Srbije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa