24. jun 2010.24. jun 2010.
ZNAČAJ I PREDNOSTI POJEDINAČNOG MERENjA POTROŠNjE TOPLOTNE ENERGIJE

INDIVIDUALNA NAPLATA NAČIN UŠTEDE

Činjenica je da bogate zemlje štede dok se u Srbiji rasipa energija i solidarno plaćaju veliki računi. Građani će plaćati samo onoliko koliko potroše i sami će uticati na visinu svojih računa
Od naredne grejne sezone građani će račune plaćati na osnovu stvarno utrošene toplote. Sadašnji sistem naplate prema površini je jednostavan ali neefikasan, skup i stimuliše razbacivanje energije, a na kraju potrošač mora sve to da plati. Iskustva mnogih zemalja pokazuju da naplata prema stvarno utrošenoj toploti utiče na povećanje efikasnosti sistema i smanjenje troškova grejanja. To znači da će većina potrošača platiti manje nego što bi plaćala ako bi se nastavila naplata grejanja na sadašnji način, prema površini.

Slika stvarnih troškova

Potrošači će plaćati onoliko koliko potroše i to je jedini pravičan princip. Isporuka toplote biće precizno merena. U prošlosti su potrošači morali da plate za grejanje i ako toplota nije isporučena, kao i kada Toplana obustavi isporuku toplotne energije jer je spoljašnja temperatura iznad minimalno propisane ili zbog oštećenja toplovoda. Potrošači su morali da plate punu cenu i kada je temperatura u stanovima bila niža od propisane.
Kada se grejanje naplaćuje prema stvarno utrošenoj količini toplote, očitanoj na meraču, potrošači mogu sami putem radijatorskih ventila da odrede koliko će toplote da potroše, odnosno koliku temperaturu u prostorijama žele da imaju i koje prostorije žele da greju. Drugačije rečeno, sami će uticati na visinu računa za grejanje.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa