24. septembar 2015.24. sep 2015.
74 GODINE OD “KRVAVOG MARŠA” ŠABAC – JARAK

HVALA JARČANIMA

Jedna od najduže održanih tradicija u novijoj istoriji Srbije je obeležavanje godišnjice “Krvavog marša”, nemačke ekspedicije septembra 1941. godine
Tih dana septembra Nemci su, odmazde radi, po Šapcu, Mačvi i nekim sremskim selima, hapsili sve redom da se osvete Srbima zbog nekih poraza pretrpelih od strane partizanskih jedinica. Ta nemačka ekspedicija pohapsila je preko 5.000 nedužnih građana svih uzrasta, i od Šapca do sremskog sela Jarak, gde je za njih bio podignut logor, trčeći terali preko 25 kilometara, bez odmora, vode, hleba... U putu ko nije izdržao na licu mesta je bio streljan, neki odmah bacani u Savu. Takvih, ubijenih na licu mesta bilo je preko 500 nedužnih građana.
Kao i svake godine, kada se sa setom sećamo ovog nemilog događaja, organizator je bila Mesna zajednica sela Jarak i njen Mesni odbor SUBNOR na čelu sa sekretarom Milinkom Dobrićem. Organizacija je i ovoga puta bila odlična.
Na 74. godišnjicu sećanja na krvavi marš bilo je dosta prisutnih, iz Šapca delegacija od 20 poštovalaca žrtava fašističkog terora. Ispred predstavništva SUBNOR Vojvodine bio je predsednik, general u penziji Svetozar Atanacković, ispred Šapca potpredsednik Skupštine opštine Zoran Bortić i predsednik GO SUBNOR sa delegacijom Vladimir Ninković, predstavnici gradova Sremske Mitrovice, Rume i Bogatića, predstavnici VS i delegacije više sremskih sela.
Među brojnim gostima bio je i jedan od preživelih učesnika krvavog marša, Šapčanin, profesor u penziji Radovan Jovičić. Za njegovo obraćanje prisutnima vladalo je veliko interesovanje. Ono što je on izneo bilo je iz prve ruke, lično doživljeno i uzbudljivo. Jovičić se, bez obzira na desetu deceniju svog života veoma dobro seća mnogih detalja sa ovog marša, izneo je mnoge primere brutalnosti Nemaca i Ustaša, maltretiranja na putu, a posebno doček meštana u Hrtkovcima. Meštani Hrtkovaca, u ono vreme, u svemu su bili “desna ruka” fašizma. Na kraju svog izlaganja Radovan Jovičić je predložio da se na mestu gde je bio logor postavi neko spomen obeležje, možda neka ploča ili slično, da podseća buduća pokolenja na sve golgote kroz koje je prolazio srpski narod tokom svoje istorije. Svoje sećanje Radovan je završio velikom zahvalnošću meštanima Jarka, koji su i sebe izlagali opasnosti donoseći hranu i vodu logorašima. Baš zbog takvog njihovog odnosa Šapčani su u Jarku podigli spomen česmu, koja simbolično seća na žedne i gladne logoraše iz Šapca tokom Drugog svetskog rata.
Na ovu spomen česmu položeno je dvadesetak venaca i svežeg cveća u znak zahvalnosti i sećanja na ovaj tragični događaj.
Još da kažemo da su na ovom podsećanju na krvavi marš govorili i vrlo slikovito prikazali događaje u Srbiji od pre 74 godine Svetozar Atanacković, Zoran Bortić, predsednik sremsko-mitrovačkog okruga i Radovan Jovičić.
Svečanost su završili recitalom učenici OŠ “Jovan Jovanović – Zmaj” iz Jarka, odabranim pesmama sa ratnom tematikom.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa