24. septembar 2015.24. sep 2015.
DAN ZAŠTITE

OZONSKOG OMOTAČA

Povodom Svetskog dana zaštite ozonskog omotača, Šabački ekološki pokret je organizovao tribinu o biološkim aspektima ugrožavanja ozonskog omotača.
- Generalna skupština UN je, na svom 49. plenarnom zasedanju u decembru 1994. godine, proglasila 16. septembar Međunarodnim danom zaštite ozonskog omotača, jer je na taj dan u Montrealu 1987. godine usvojen protokol u okviru Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača. Srbija je jedna od 190 zemalja koje su potpisnice Montrealskog protokola, rekao je Trifun Drobnjak, predsednik ŠEP.
Ozon je gas koji je sastavljen od tri atoma kiseonika i vrlo je redak u atmosferi. Uglavnom se nalazi u stratosferi na visini od 10 do 50 kilometara iznad Zemljine površine. U atmosferi ozon nastaje uglavnom pod dejstvom ultraljubičaste svetlosti.
- Ozonski omotač štiti živi svet na našoj planeti od štetnih ultravioletnih sunčevih zračenja. Njegovo oštećenje doprinosi pojavi raka kože, katarakte, promeni klime i poremećaju globalnog ekosistema. Nekada su freoni, koji oštećuju ozonski omotač, korišćeni za rad frižidera, klima uređaja, aparata za gašenje požara, kao i raznih sprejeva. U cilju zaštite ozonskog omotača, moramo izbaciti upotrebu freona, rekao je profesor biologije Stevan Erčić.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa