24. septembar 2015.24. sep 2015.
Potpisan Memorandum sa Česima

ŠTO KRAĆI PUT DO LUKE

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i Ljubomir Prohaska, predstavnik firme „GEOtest“ iz Češke, potpisali su prošle srede u Gradskoj kući Memorandum o razumevanju. Ovim je, prema rečima gradonačelnika Zelenovića, ostvaren osnovni uslov da Grad Šabac dobije luku. Zbog količine robe, preko 2 miliona tona, koja iz Zvornika treba da se preveze preko Šapca, otvara se mogućnost za novi vid saobraćaja.
-Ovo je važan regionalni projekat, koji će trajati preko 20 godina. Uspostavićemo komunikaciju sa svim bitnim državnim organima i institucijama, kako bi u što kraćem roku, u Šapcu dobili luku i uspostavili lučki saobraćaj. Na ovaj način se otvara mogućnost za podizanje nivoa privrednog razvoja našeg kraja. Takođe, privrednici iz ovog kraja će postojanjem luke, postati konkurentniji i lakše će i jeftinije prevoziti svoju robu, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
On je istakao da će ovaj Memorandum uticati na obe strane potpisnice da u što kraćem roku urade svoj deo posla. Grad Šabac treba da obezbedi preostale uslove za dovršetak luke i obezbeđivanje plovnog toka reke Save.
Ljubomir Prohaska je kazao da je „GEOtest“ firma koja posluje u oblasti zaštite životne sredine i ima četrdesetogodišnje iskustvo u međunarodnoj saradnji.
-Poslujemo u Bosni, Hrvatskoj, Albaniji i Srbiji, ali smo aktivni i van Evrope. Odgovara nam pozicija Šapca, njegova infrastruktura i povezanost puteva. Koliko sam imao priliku da upoznam, Šabac je grad koji se brzo razvija. I to ne samo da se razvija grad nego i okruženje i to je težak posao koji radi, moram reći, mlada gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom. Oni su puni energije, veoma perspektivni i kada se sve sabere nosimo veoma dobar osećaj iz Šapca, rekao je Prohaska.
Pregovori Gradske uprave Šapca sa uspešnim češkim firmama nastavljeni su i u četvrtak. Prema rečima gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju sa firmom „GEOtest“, predstavnici Gradske uprave Šapca razgovarali sa predstavnicima druge češke firme i Agencije za podsticanje trgovine „Czech trade“ , koji su želeli da se informišu o potencijalnoj saradnji sa Gradom i interesima koji će proizići iz saradnje.
Svetupluh Čeh, direktor predstavništva državne Agencije za podsticanje trgovine „Czech trade“, se zahvalio gradonačelniku i njegovom timu što su organizovali susret i omogućili im da se upoznaju sa potencijalima Grada. On je kazao da su pregovori na početku, ali da je svestan potencijala grada, pošto je nekoliko čeških firmi pokazalo interesovanje za poslovanje u Šapcu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa