Berza

  • aero 900 ▲ 3,69%
  • ikrbg 70 ▲ 40,00%
  • jesv 6.002 ▼ -7,66%
  • niis 605 ▲ 1,00%
  • rso16142 114,63 ▼ -0,90%
  • stotn 125 ⚫ 0,00%
(24. septembar 2015.)
BEZ SUBVENCIJA

Očekuje nas sirotinjska setva

Udruženje „Pančevački ratari“ iz Dolova zatražilo je da se što pre isplate subvencije za biljnu proizvodnju, predloživši usvajanje rebalansa budžeta kako bi se izmirio zakonski dug države prema poljoprivrednicima.
Oni su ukazali na veoma tešku materijalnu i finansijsku situaciju ratara, zbog čega setva kasni, dodajući da je neophodno isplaćivanje osnovnih podsticaja od 6.000 dinara po hektaru, kako bi se radovi obavili valjano i na vreme.
- U nedostatku obrtnih sredstava i stanju opšte besparice poljoprivrednika (nerešeno finansiranje proizvodnje) očekuje sirotinjska setva - snalaženja i da je veoma bitno da se što pre isplate subvencije za biljnu proizvodnju - istakao je predsednik tog udruženja Jovan Negovan.
- Nažalost „traljava setva“, odnosno nedostatak optimalne primene agrotehničkih mera u sprezi sa katastrofalnom sušom u julu i avgustu mesecu, doneli su prepolovljene prinose u odnosu na prošlu godinu i finansijski krah ratara - dodao je Negovan.
- Država veoma efikasno naplaćuje porez i ostale javne dažbine, dok svoje zakonske obaveze prema poljoprivrednicima u vidu subvencija: osnovni podsticaji 6.000 dinara po hektaru, ne isplaćuje već pet meseci, a zastoj je izražen i u isplati regresa za gorivo i đubrivo - kazao je Negovan.
Udruženje „Pančevački ratari“ dodaje da sa drugim srodnim asocijacijama poljoprivrednika, već mesec dana traži hitan sastanak u Vladi Srbije i razgovor sa premijerom Srbije uz prisustvo ministra poljoprivrede i ministra finansija.
- Zasad nema odgovora, a da li će država i njene institucije konačno “čuti” da u agraru “vrvi” od problema i adekvatno reagovati - ne znamo - navedeno je u saopštenju pančevačkih ratara.
(Tanjug)

Najnoviji broj

28. maj 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa