24. septembar 2015.24. sep 2015.
SENAŽA

NAJJEFTINIJI OBLIK ISHRANE PREŽIVARA


Iako kod nas nije dovoljno zastupljena senaža, kao najjeftiniji oblik ishrane, u skorijoj budućnosti imaće veliki značaj u ishrani sitnih preživara. Veliku prednost i značaj treba dati lucerki za siliranje, odnosno spremanje senaže, kao jedinu pravu mogućnost obezbeđivanja hrane na duži vremenski period onda kada sveže nema. Stoga, ovaj postupak ima brojne prednosti poput smanjenih gubitaka i zavisnosti od vremenskih prilika, veće uštede skladišnog prostora i neograničenog vremena čuvanja.
- Optimalno vreme kada treba kositi lucerku je kada zelena masa sadrži 21 do 23% sirovih vlakana u silo masi, jer je tada sadržaj proteina i energije najveći. Visina koja je najpogodnija za košenje je od 5 do 7 cm, a noževi za košenje moraju biti oštri, rez gladak bez krzanja i gnječenja biljaka. Na ovaj način omogućuje se bolji rast, oporavak i nastavak vegetacije pokošene biljke, čime se biljka štiti od zagađenja zemljom, a time i napada bakterijama. Pokošene biljke pre pripreme treba ostaviti da se prosuše do 40, 45 % silo mase, a period prosušivanja zavisi od dužine sečenja i sadržaja vlage, što nikako ne bi trebalo da ostane na njivi duže od 24 časa. Dužim zadržavanjem pokošene mase, na njivi se gubi šećer usled respiracije ili se kvalitet gubi usled kišnog vremena - naglašava dipl. inž. ratarstva Gordana Rehak iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Značaj treba dati i dužini seckanja biljaka koja treba da iznosi od 30 do 40 mm, a nikako manje ili duže jer se tako teže priprema, odnosno gazi i sabija silo masa. Dobro naoštrenim noževi sprečavaju pregrevanje usled povećanja kiseonika koje može da dovede do gubitka silo mase i energije. Takođe pre pripreme mase, treba proveriti mehanizaciju, kako bi se izbegli kvarovi u smislu curenja ulja, što bi pokvarilo senažu.
- Postupak siliranja mase, odnosno punjenja, sabijanja i pokrivanja, treba da traje što kraće, a silosi što uži čime se sprečava fermentacija tokom korišćenja. Masu treba nanositi u manjim slojevima do 40 cm, a gaziti oko 2 do 2,7 minuta po toni mase, koristeći teške traktore sa jednostrukim točkovima. Pritisak u točkovima treba da bude veći od 2 bara, a prilikom gaženja treba spajati tragove guma. Poštovanjem svih parametara pri spremanju senaže postiže se kvalitetnija i veoma ukusna senaža. Ukoliko se želi ubrzavanje procesa fermentacije, mogu se koristiti inokulanti, s tim što treba voditi računa na preporuku proizvođača za doziranje i način upotrebe. Pokrivanje treba vršiti u najkraćem roku, a ukoliko se pokriva folijom, njena debljina treba da bude 40 do 50 mikrona preko čega se stavlja mreža koja sprečava oštećenje, a dodatno opterećuje kao i postavljanje vreća sa peskom. Na ovaj način se vrši zaštita i čuvanje senaže kako ne bi promenila kvalitet i mogla što duže da traje i da se koristi - ističe Rehakova.

O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa