Берза

 • aero 800 ▼ -18,28%
 • alfa 33.000 ⚫ 0,00%
 • aven 1.050 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 3.202 ⚫ 0,00%
 • fito 2.721 ▲ 0,04%
 • gmon 1.700 ⚫ 0,00%
 • ikrb 50 ⚫ 0,00%
 • jesv 5.100 ▼ -5,56%
 • jgelm 2.977 ⚫ 0,00%
 • kmbnpb 840 ▼ -1,18%
 • niis 685 ▲ 0,15%
 • pmli 478 ▼ -4,21%
 • ppva 812 ▲ 1,50%
 • ptlk 25 ⚫ 0,00%
 • sjpt 179 ▲ 2,87%
 • stup 5.900 ⚫ 0,00%
 • svrl 603 ⚫ 0,00%
 • vjdn 671 ⚫ 0,00%
(24. септембар 2015.)

РАЧУНАЈТЕ НА НАС

Ако је наш циљ да изградимо „будућност какву желимо”, морамо обратити пажњу на становништво старије од 60 година за које се очекује да ће достићи број од 1,4 милијарде до 2030. године
Међународни дан старијих особа је посебан дан за старије особе широм света. Слоган овогодишње кампање „Особе 60+, рачунајте на нас” изабран је са циљем да се скрене пажња јавности на чињеницу да ће старење популације и популациона динамика обликовати кључне изазове за развој са којима ће се свет суочити у 21. веку. Необраћање пажње на старије особе значи да се не обраћа пажња на 20 одсто светске популације до 2030. године, када ће бити више људи старијих од 60 година него деце млађе од 10 година, при чему ће те брзе промене у старосној структури пре свега захватити земље у развоју.
Ако је наш циљ да изградимо „будућност какву желимо”, морамо обратити пажњу на становништво старије од 60 година за које се очекује да ће достићи број од 1,4 милијарде до 2030. године.
Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, са циљем да се нагласи колико је важно прилагодити окружење у коме живимо потребама и способностима становника трећег доба.
Ове године, обележавањем 25. годишњице кампање - Међународног дана старијих особа, идемо у сусрет Конференцији Уједињених нација о становању и одрживом урбаном развоју која ће се одржати 2016. године, на којој ће се разматрати не само питање утицаја новог урбаног окружења на живот и здравље старијих особа него и на утицај који старије особе имају на окружење у којем живе.
Тренд мигрирања становништва широм света из руралних у урбану средину се одиграва рекордном брзином, тако да се процењује се да ће свака 6 особа од њих 10 живети у урбаној средини до 2030. године. У складу са процесом урбанизације, број старијих особа расте најбрже у урбаним срединама и то у земљама у развоју. Ова два феномена заједно довешће до тога да ће број људи преко 60 живота у градовима нарасти до преко 900 милиона до 2050. године – и чиниће четвртину укупног градског становништва у земљама у развоју.
Ови демографски трендови условљавају стварање окружења које је прилагођено потребама старијих особа и побољшању њиховог живота. Добро организовани градови пружају веће могућности старијим особама да буду финансијски независни, остварују приход, наставе доживотно образовање и живе у окружењу у коме ће се осећати сигурно, са јавним објектима и превозом који су прилагођени њиховим потребама што је основ за њихову независност и социјалну инклузију.
Обележавање Међународног дана старијих особа 2015. године има за циљ да укаже пажњу јавности да је уважавање демографских трендова и социјална инклузија старијих особа од пресудне важности за креирање одрживе урбане средине која промовише једнакост, благостање и просперитет заједнички за све грађане.
Најчешћи стереотипи који се односе на старе
Савремено друштво карактерише постојање одређених клишеа за поједина животна доба, а за старост посебно. Будући да је за модерна друштва управо карактеристично повећање броја старијих становника и интензивирање старења становништва, парадоксално је да су управо у тим друштвима предрасуде и стереотипи о старима распрострањенији него икада пре. Ови ставови су примери предрасуда у вези са старим особама – стереотипа који се односе на дискриминацију појединца или групе људи због њихових година. Овакви ставови приказују старије људе као слабе, оне „чије је време прошло”, неспособне за рад, физички и ментално споре, са неким поремећајем или неспособношћу или као беспомоћне. Предрасуде усмерене ка старим особама служе као социјални зид између генерација.
Многи стручњаци тврде да је слаба мотивација за активан живот понајвише последица односа друштва према старим особама и да до раскида веза са околином не долази зато што се стари ,,повлаче” већ стога што се друштво удаљава од њих.
Најчешћи стереотипи се односе на: Стари људи су они „чије време је прошло”,Старији људи су беспомоћни, Стари људи ће постати сенилни, Старије жене су мање вредне од млађих жена, Старији људи не заслужују здравствену негу.
Ови стереотипи могу да спрече старе особе да у потпуности учествују у друштвеним, политичким, економским, културним, духовним, грађанским и другим активностима. Млађи људи такође могу да утичу на ове одлуке својим ставовима према старијим особама, или пак да стварају баријере у вези са социјалним укључивањем старих. Овај зачарани круг може се избећи разбијањем оваквих стереотипа и променом сопствених ставова о старим људима.
У склопу обележавања 1. октобра Међународног дана старих, ЗЗЈ Шабац, ДЗ Шабац и ОБ Шабац ће данас у просторијама Удружења пензионера у Шапцу, у периоду од 09-11 часова, реализовати заједничку акцију мерења крвног притиска, мерења шећера у крви, ЕКГ, давати савете о здравој исхрани и друге препоруке везане за здраве стилове живота.


Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

14. фебруар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa