24. septembar 2015.24. sep 2015.
Pod sloganom „Zdravi izbori za srce, za sve i svuda“ obeleŽen 29. septembar Svetski dan srca

NEKA OBOLjENjA SE MOGU SPREČITI

Dom Zdravlja i Crveni krst Vladimirci obeležili su 29. septembar Svetski dan srca ustanovljen 2000. godine sa ciljem da informišu građane da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzročnici smrtnih ishoda koji odnose oko 17,3 miliona života u svetu svake godine. Svetska federacija za srce vodi globalnu borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara sa fokusom na nerazvijene zemlje. Ova organizacija broji više od 200 članica i okuplja medicinske organizacije i fondacije za srce iz više od 100 zemalja sa ciljem da se za 25% smanje prevremeni smrtni ishodi od bolesti srca i krvnih sudova do 2025. godine i upozorava da se najmanje 80% prevremenih smrtnih ishoda moglo sprečiti kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).
Od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2014. godine u Srbiji je umrlo oko 55.000 osoba (25.000 muškaraca i 30.000 žena, i sa učešćem od 53,7% u svim uzrocima smrti vodeći su uzrok umiranja u Srbiji.
Bolesti srca i šlog se mogu sprečiti jer su prouzrokovani preventabilnim faktorima rizika. Oni se mogu u velikoj meri sprečiti i kontrolisati usvajanjem zdravih navika kao što su pravilna ishrana, redovnim bavljenjem fizičkom aktivnošću i ostavljanjem pušenja. Ovom prilikom svi građani mogli su izmeriti krvni pritisak i šećer u krvi i dobiti štampani materijal sa savetima kako preventivno delovati.

Dom zdravlja i Crveni krst Vladimи

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa