24. septembar 2015.24. sep 2015.
PLANINARSTVO

DAN ČISTIH PLANINA

Planinarski Savez Srbije i Planinarski Savez grada Beograda, tradicionalno, podržavajući svetsku Akciju “Dan čistih planina” zbog čega su poverili Planinarskom klubu (društvu) “Pobeda” iz Beograda, najmasovnijem planinarskom društvu u Srbiji, koje broji blizu tri hiljade članova, da organizuje Republičku Akciju “Dan čistih planina” na planini Rajac, sa najvišim vrhom od 868 m.n. visine.
Dvodnevna planinarska Akcija odvijala se u dane 26. i 27. septembra ove godine na kojoj je uzelo učešća više stotina planinara iz Srbije i okolnih država. U ovoj Akciji učestvovali su i šabački planinari, članovi PSD “Cer” zahvaljujući donatoru, koji je ovu Akciju podržao!
Planinarske aktivnosti odvijale su se na terenima planine Rajac i Suvobor. Prvog dana Akcije planinarski klub “Pobeda” organizovao je sledeće aktivnosti:
Pešačke ture, stazama Duška Jovanovića od planinarskog doma “Čika Duško” na Rajcu, preko Danilova vrha na Suvoboru, i Dobrih Voda ka Rajcu u povratku. Pored navedene maršute pešačke ture odvijale su se iz drugih pravaca, ka Rajcu od sela Ba, od Divčibara, od Ravne Gore, od Takova i Gornjih Banjana i druge. Pored pešačkih, klasičnog vida planinarenja, odvijala su se takmičenja u planinarskoj orijentaciji za kolo Lige Srbije i kolo Lige grada Beograda, takmičenje u sportskom penjanju na prirodnoj steni, planinarsko trčanje, takmičenje u nadvlačenju konopca i takmičenje u planinarskom biciklizmu.
Drugog dana ove Akcije odvijalo se čišćenje planine Rajac i Suvobor uz tradicionalno pešačenje od planinarskog doma do Suvobora. Pored ove aktivnosti odvijalo se takmičenje u planinarskoj orijentaciji i planinskom biciklizmu (drugi deo), a zatim usledilo je proglašenje pobednika uz prigodnu zabavu.
Za sve učesnike ove manifestacije obezbeđen je smeštaj, što, u planinarskom domu “Čika Duško Jovanović” što u Domu i odmaralištu Poštanske štedionice ili u Odmaralištu REIK Kolubara, odnosno u privatnom smeštaju.
Pored učešća na pomenutoj manifestaciji na Rajcu, šabački planinari članovi planinarsko-smučarskog društva “Cer” uzeli su učešća na čišćenju “svoje” planine Cer, pored planinarskog doma “Lipove Vode” zajedno sa članovima Šabačkog ekološkog društva, čija se aktivnost odvijala drugog dana vikenda.
M. Botić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa