1. oktobar 2015.1. okt 2015.
OTKRIVANjE SPOMENIKA ŽRTVAMA U DRUGOM SVETSKOM RATU

SVETLI GROBOVI

U subotu, 3. oktobra, upriličeno je svečano otkrivanje Spomenika žrtvama u Drugom svetskom ratu na Trgu šabačkih žrtava. Na ovom mestu, bilo je masovno streljanje Šapčana od strane fašističkih agresora, na samom početku rata, u jesen 1941. godine.
- Da ovi događaji ne bi živeli samo u knjigama i ostali nepoznati velikom delu stanovništva, Šabac je dobio trajno spomen obeležje koje je izraz našeg dubokog pijeteta prema precima čiji je život okončan na način koji je nedostojan bilo kog ljudskog bića. Sa druge strane, on je moderno umetničko rešenje koje se savršeno uklapa u svoju okolinu, kao izvanredan sagovornik posetiocima i sugrađanima. Najvažnije, posvećen je svim žrtvama, bez obzira na versku, nacionalnu i političku pripadnost, sa ciljem da bude upozorenje da se ovi događaji nikada više ne ponove, rekao je Dejan Živanović, pomoćnik gradonačelnika za kulturno nasleđe i zahvalio idejnom organizatoru radionice “Kultura sećanja” i velikom entuzijasti, arhitekti Aleksandri Savatić.
Ova radionica, koja je nastala pre godinu dana, imala je za cilj mapiranje i obeležavanje mesta stradanja u Šapcu u Drugom svetskom ratu. Od ponuđenih idejnih rešenja za spomenik na Trgu šabačkih žrtava, žiri se odlučio za projekat diplomiranog inženjera arhitekture Bojana Alimpića.
- Stojimo na mestu koje je u kolektivnom sećanju naših građana obeleženo kao stratište. Posle 74 godine, smogli smo snage da se pomirimo sa svojom prošlošću i da hrabro pogledamo u budućnost. Zahvaljujem svim učesnicima radionice “Kultura sećanja”, koji su se potrudili da mapiraju mesta stradanja u našem gradu i odaju počast svim žrtvama. Mislim da smo dokazali svoju emocionalnu zrelost i spremnost da se okrenemo budućnosti, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Spomenik je postavljen na platou koji je obojen crvenom bojom, koja simbolizuje smrt i stradanje, ali i ljubav i vaskrsenje. Na njemu su isklesani stihovi pesme “Svetli grobovi” Jovana Jovanovića Zmaja.
- Koncept je nastao kao potreba iznalaženja naše metafizičke veze sa žrtvama, našeg odnosa prema njima i svega onoga što se dešavalo u vremenu između “nas” i “njih”. Glavni motiv je svetlost, kao simbol novog života, stvaranja, postojanja, trajanja. Kvadratna ploča ima 100 otvora, što odgovara jednačini zločina “sto Srba za jednog ubijenog okupatora”. Motiv prelaska svetlosti kroz rešetku je simbolički važan, jer daje optimizam i nadu u najmračnijim trenucima, objašnjava Alimpić.
Usvojeno je i konkursno rešenje za tipsko Spomen-obeležje koje će biti postavljeno na ostalih devet lokacija na teritoriji Šapca gde su bila stratišta od 1941. do 1944. godine.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa