1. oktobar 2015.1. okt 2015.
KONFERENCIJA GRADSKOG ODBORA SRPSKE RADIKALNE STRANKE

POSLEDICE 5. OKTOBRA

Gradski odbor Srpske radikalne stranke održao je 5. oktobra konferenciju za štampu na kojoj su govorili o promenama koje su se dogodile na ovaj dan 15 godina ranije, kao i o posledicama toga. Predsednik GO SRS Dragan Jevtić je istakao da petooktobarske promene nisu bile ni spontane niti su donele demokratiju. Naveo je da su se dogodile u režiji američkih i britanskih obaveštajnih službi i njihovih političara. Svoje tvrdnje potkrepljuje knjigom koju je napisao Tim Maršal, novinar Skaj njuza, za kog navodi da je sve vreme sankcija, bombardovanja i oktobarskih promena proveo u Srbiji. Takođe se pozvao i na knjigu prof. dr Vojislava Šešelja „Vikiliks mi javlja“.
-Najveći ceh tranzicije platila je industrija. Nešto više od 3.000 preduzeća prodato je za 2,6 milijardi evra, a ukupna njihova vrednost bila je 30 do 40 milijardi evra. Oko 75 odsto radnika u startu je ostalo bez posla. Ta preduzeća su imala imovinu, infrastrukturu, obučenu radnu snagu, tradiciju, i sve je to nestalo preko noći. Šabac nije prošao ništa bolje. Zatvorenoje tridesetak fabrika, rekao je Jevtić.
Prema njegovim rečima, velika pljačka se dešava i u poljoprivredi, jer se oko 380.000 hektara obrađuje bez nadoknade. Istakao je da je jako loša situacija i u zdravstvu, kao i u vojsci.
-Vojska je dovedena na nivo lovačkog društva. Svo naoružanje je prodato i pretopljeno, a tehnika rasprodata i uništena. Pravosuđe je prvi put napadnuto 2003. godine kada je izvršena masovna „seča“ tužilaca. Sledeći put 2010. kada je došlo do reforme, pa su sudije bile podobne i nepodobne. Prošle godine napadnuta je advokatura i imali smo najveći štrajk advokata u Evropi, naveo je Jevtić.
Naglasio je i da svaka država brani svoju industriju carinama, dok je Srbija 2008. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je počeo da se primenjuje naredne godine. Podsetio je da su carine tada počele sukcesivno da se ukidaju, a da je za 2017. godinu predviđena apsolutna primena tog sporazuma.
Radikali su još jednom pozvali sve zainteresovane građane da 12. oktobra dođu u Šabačko pozorište gde će se održati promocija knjige Vojislava Šešelja „Govor mržnje kao zločin protiv čovečanstva“. Promocija knjige, kojoj će prisustvovati autor, počeće u 19 časova.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa