1. oktobar 2015.1. okt 2015.
SAOPŠTENjE GRADSKOG ODBORA DEMOKRATSKE STRANKE

PETI OKTOBAR – PETNAEST GODINA KASNIJE

Peti oktobar je neosporno jedan od prelomnih događaja novije srpske istorije jer je označio promenu autokratskog, represivnog režima simbolizovanog u liku Slobodana Miloševića i otvorio evropski put za Srbiju kao demokratsku zemlju.
Danas, petnaest godina kasnije, oni protiv kojih smo se borili ponovo su na vodećim državnim položajima. Oni koji su zaboravili svoju prošlost obećavaju nam bolju budućnost. Dok se deklarativno zalažu za petooktobarske vrednosi, guše nam građanske slobode i brane nam osnovna ljudska prava. Jedina ideologija koja danas vlada je jednoumlje. Jedina vrednost je poslušnost. Jedina volja je Aleksandrova.
Umesto napred, vraćamo se u nazad. Vreme nam teče ka mestu gde su hiljade izašle na ulicu da traže svoja prava, da uzmu svoj život u svoje ruke. Ti ljudi, kao ni Demokratska stranka nisu zaboravili za kakve su se ideje borili, šta su ideali u koje veruju.
Možda put nije bio kakav smo očekivali ali to ne znači da treba da promenimo cilj. Zato će Demokratska stranka i dalje biti oslonac svim pristojnim građanima Srbije koji odbijaju da zaborave devedesete.
Možda je demagogija zamenila istinu ali to ne znači da ne znamo kada nas lažu. Možda grade nove megalomanske gradove na vodi ali to ne znači da ne vidimo kakva je pustoš na suvom. Možda pate od amnezije ali to ne znači da nemaju istoriju. Možda car zaista veruje da mu je odelo novo ali to ne znači da nije go.
Loši đaci mogu da prepišu ali nikada ne nauče. Zato ideju moderne, demokratske zemlje mogu da ostvare samo oni koji su tu ideju stvorili i borili se za nju prvog 5. oktobra ali i svakog narednog.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa