1. oktobar 2015.1. okt 2015.
Inicijativa “Selo-grad”

Država i dalje ćuti o posledicama suše

Tema konferencije za novinare Inicijative “Selo-grad”, održane prošlog utorka, bila je posvećena posledicama suše. Na skupu su govorili Ivana Katić, koordinatorka za selo i Dragan Stanković, odbornik Inicijative “Selo-grad”.
-Apelovali smo kod gradonačelnika da sazove veliki sastanak sa svim relevantnim učesnicima u agraru. Nakon tog sastanka, uputili smo pismo Ministarstvu poljoprivrede i zatražili zvaničan izveštaj o posledicama suše i potezima koje nadležno ministarstvo planira da uradi, i do dana današnjeg nismo dobili odgovor. Uloga Inicijative “Selo-grad” je da unapred uoči sve probleme u oblasti agrara i da posredstvom našeg odbornika Dragana Stankovića krenemo u rešavanje istih, naglasila je Ivana Katić, koordinatorka za selo.
-Pre skoro dva meseca dobio sam uveravanje od Miloja Dragojevića, direktora Poljoprivredne stručne službe, da će u roku od mesec dana obelodaniti podatke o tome da li postoji suša ili ne, odnosno da li je to elementarna nepogoda. Nakon sedam dana, Svetlana Zlatarić u svom intervjuu izjavljuje da je negde od 50 do 70 odsto poljoprivredne kulture uništeno. Iz Ministarstva poljoprivrede i dalje se niko ne oglašava, što je apsurdno. Ono što je Vlada trebalo da uradi jeste isplata subvencije poljoprivrednim proizvođačima, 6.000 dinara po hektaru. Isplaćivanje je trajalo dan-dva, nakon čega je prestalo. Taj novac bi mnogo značio poljoprivrednicima, pogotovu sada kada je setva u jeku. Prošla je prolećna setva, vršaj, kao i letnji radovi u poljoprivredi, a sada su nam došli jesenji, jedni od najvažnijih. Nama bi mnogo značilo da je Ministarstvo poljoprivrede kao i država izašla sa informacijama da li postoji suša ili ne, a da ne pričamo o isplati subvencije, koje bi nam takođe značile. Postupajući na ovakav način, naša jesenja setva će biti redukovana, samim tim poljoprivrednici će imati teži položaj, država će imati manji izvoz, veći deficit i manju zaradu, što se sve jedno na drugo nadovezuje. Ministarstvo poljoprivrede i država trebalo bi da se oglase i procene kolika je šteta od suše, a mi odgovorno tvrdimo da ona u Mačvanskom okrugu iznosi oko 50 odsto, izjavio je Dragan Stanković, odbornik Inicijative “Selo-grad” u Skupštini grada Šapca.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa