1. oktobar 2015.1. okt 2015.
BOGATIĆ

SAJAM ORGANSKIH PROIZVODA

Organska proizvodnja u šabačkom i sremskomitrovačkom kraju poprima sve veći broj poklonika, dok je to u selima opštine Bogatić tek u povoju. Takvu situaciju potvrdio je i tek održan Prvi sajam organskih proizvoda održan nedavno ispred zgrade Skupštine opštine Bogatić u organizaciji Zelenih Srbije, Pokreta za Bogatić.
Na sajmu se pojavilo dvadesetak izlagača iz Lojanica, Futoga, Novog Sada, Zasavice, Bogatića i drugih krajeva Srbije gde je ova proizvodnja uzela više maha. Oni su izložili manje količine voća, povrća, meda, rakije i drugih mahom životnih namirnica čija proizvodnja podleže strogom zakonu sertifikovanih organskih proizvoda.
- To obezbeđuje visok kvalitet, zdravstvenu bezbednost i sigurnost za potrošača. Veliki sistemi su prinuđeni da uvoze organske namirnice poput povrća i žitarica, jer ih u Srbiji nema dovoljno. Plasman organskih proizvoda je siguran, cena bolja, veće subvencije. Za Mačvu ali i čitavu okolinu je posebno bitno očuvanje prirodnih resursa. Mi već imamo katastrofu u najavi u pogledu zagađenja voda i groznu situaciju sa GM sojom svake godine, kaže Aleksandar Firaunović, organizator sajma.
Organska proizvodnja je izuzetno pogodna za proizvođače na malim posedima. Statistički podaci govore da je prosek vlasništva nad zemljištem 4, 5 hektara. To je tvrde stručnjaci savršeno za porodične organske farme, koje bi praktično zaposlile sve članove domaćinstva.
Plan organizatora je da ovaj sajam postane tradicionalan, a već naredne godine traje dva dana. Prvi bi se sadržao u edukativnim radionicama, gde bi o značaju organskih proizvoda govorili stručnjaci, dok bi se drugog dana održavala izložba proizvoda.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa