8. oktobar 2015.8. okt 2015.
ŠABAČKE OSNOVNE ŠKOLE NIZOM AKTIVNOSTI OBELEŽILE DEČJU NEDELjU

VREME RADOSTI I IGRE

Pod sloganom „Podrška porodice - najbolja podrška deci“ prošle sedmice obeležena Dečja nedelja u svim školama u Srbiji, pa tako i na teritoriji grada Šapca. Uz igru, pesmu, znanje, stvaralaštvo šabački učenici pokazali su šta znaju i umeju.
„Jankovci“ u Narodnoj skupštini
„Jankovi“ prvaci školsko dvorište ukrasili su crtežima i tako sve uveli u proslavu Dečje nedelje. Učenici drugog razreda bili su vešti kreatori i modeli u stvaranju veoma maštovitih frizura. Sjajne utiske ostavili su svi učenici trećeg razreda koji su u kvizu „Od friza do kviza“ pokazali svoja znanja o ekologiji, zdravlju i prijateljstvu. „Radost Evrope“ je zaživela i u izdvojenim jedinicama: Maloj Vranjskoj, Cerovcu, Žabaru kroz igru i pesmu dece iz Rusije, Mađarske, Engleske, a učenici iz Jelenče bili su gosti Kulturnog centra u Šapcu. Učenici od petog do osmog razreda su imali sportske turnire i muzički dan. Akcijom solidarnosti „Deca-deci“ i ove godine đaci su pokazali svoju humanost poklanjajući garderobu, obuću, knjige, školski pribor svojim drugarima koji sve to nemaju.
I ove godine učenici OŠ „Janko Veselinović“ imali su priliku da prisustvuju manifestaciji „Kreda crta maštom“ u organizaciji „Deca Palilule“, a pod pokroviteljstvom predsednice Narodne skupštine Maje Gojković. Među četristo dece iz osnovnih škola i vrtića širom Srbije, sa Kosova i Republike Srpske u poslaničkim klupama prošle subote, našli su se i „Jankovi“ osnovci. Svi oni su i ovoga puta ostavili poruke poslanicima, a zbog kiše radovi su se crtali u zatvorenom prostoru. I ovoga puta nije izostalo druženje sa Minjom Subotom koji je dobio plaketu „Najbolji prijatelj“.
Edukativno-zabavna sedmica u OŠ „Jevrem Obrenović“
Dečja nedelja u OŠ „Jevrem Obrenović“ otvorena je prošlog ponedeljka tribinom za roditelje „Opasnosti na internetu“ u izdvojenom odeljenju na Oridu. Tribina je predstavljala rezultate istraživanja koje je sprovela psiholog Snežana Mraović. Matičnu školu posetio je Badminton klub „Soko“, kao i Kendo klub „Kaišin“ prikazavši učenicima svoje veštine. Četvrtaci su učestvovali u kvizu „Zdrava hrana“ koju su organizovale nastavnice biologije Milena Mirčić, Mirjana Teodorović i Marija Arsovska. Realizovan je i kviz „Šta znam o istoriji svog jezika?“ u realizaciji nastavnice Zorice Lazić, dok su učenici sa nastavnicom fizike Biljanom Gajić pogledali projekciju animiranog filma „Put ka svetlosti“ o Mihajlu Pupinu. Učenici su imali priliku da prisustvuju i dvema radionicama - likovnoj „Igre svetlosti“ Saše Večerinovića i „Poverenje“ pedagoga Jasmine Bogojević. Za rekreaciju su bili zaduženi Stono teniski klub „As“, Gimnastičarski klub „Sloboda“ i predmetni nastavnici. U četvrtak đaci su se upoznali sa zaboravljenim dečjim igrama uz antropologa etnologa Suzanu Lazarević. Popularna zumba instruktorke Sanje Nikšić nije ostavila nikoga ravnodušnim. Pretposlednjeg dana roditelji i deca su prisustvovali duhovnoj tribini „Hrišćansko vaspitanje dece“ đakona Save Lazića. Poslednjeg dana realizovana je i tribina volontera Crvenog krsta „Trgovina ljudima“. Dečja nedelja je završena adaptacijom komedije „Izbiračica“ Koste Trifkovića, a za ovu predstavu bili su zaslužni učenici sedmog razreda i nastavnica Svetlana Tošić.
Od srca srcu
U OŠ „Majur“ program aktivnosti pod nazivom „Imam pravo da se družim“ bio je veoma raznovrstan. Kroz izložbu dečjih radova „Deca deci“ želeli su da podstaknu dečje stvaralaštvo, dok je kroz tradicionalne igre promovisano dečje pravo na igru, ali skrenuta i pažnja na njihove potrebe za slobodnim vremenom i mogućnostima da iskažu svoje fizičke sposobnosti i veštine. Usledile su prezentacija starog umetničkog zanimanja licidera, poseta vunovlačaru, a poslednjeg dana tajni agenti otkrivali su skrivene kodove u nevidljivom mastilu.
- Naviknuti na kvalitetan rad i konstantnu posvećenost, učenici trećeg razreda OŠ „Majur” iz Majura su i ove školske godine visokim kriterijumima postavili izazov u organizaciji Dečje nedelje. Potrudili su se da u toku te nedelje posebno stave akcenat na sistem vrednosti, organizuju edukativne i zabavne sadržaje, obilaske, radionice i slavili su dete i njegovu posebnost i više nego što to čine svakodnevno - istakla je prof. razredne nastave Jasmina Janić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa