8. oktobar 2015.8. okt 2015.
Kriza Briselskih pregovora

ILI EVROPA ILI KOSOVO

Novi nemački uslov za otvaranje poglavlja 35 u pristupnim pregovorima u članstvu Srbije u EU – (in)direktno priznanje Kosova. Ministar spoljnih poslova Dačić najavio da će se javnosti obratiti premijer Vučić
U Briselu je 13. oktobra uveče, posle dva i po sata, završen sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, posle koga je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da su razgovori bili teški.
«- Situacija je veoma kompleksna, a Srbija insistira na poverenju u dijalogu, statusnoj neutralnosti dijaloga i toga ćemo se držati i u narednom periodu, rekao je Dačić novinarima po završetku sastanka, a ne iznoseći više detalja sa sastanka rekao je da je na sastanku bilo reči i o drugim temama, poput članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, ali da nije postignut nikakav dogovor.
Dačić je stavio do znanja i da novonastala situacija pred Srbiju postavlja pitanja kako i šta dalje, na koji način dalje učestvovati (u pregovorima) i da li postoji međusobno poverenje.
On je rekao da je otvoreno pitanje da li Srbija smatra da postoji poverenje da sve ono što je do sada urađeno nailazi na adekvatnu ocenu EU.
Dačić je najavio da će premijer Vučić, koji je imao veoma teške razgovore o temama o kojima je bilo reči i uoči sastanka o tim temama, kao što je i pitanje poglavlja 35, javnosti saopštiti srpske stavove i njegove procene, kao i najave kako će se srpski pregovarači ponašati u narednim nedeljama i mesecima.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić burno je reagovao tokom sastanka u Briselu, na kome je između ostalog rekao i da se Srbija držala svoje reči, ali da svi drugi svoje obaveze nisu ispunili, piše „Blic“. Kako taj list navodi na svom sajtu, u Briselu su pale teške reči između premijera Srbije Aleksandra Vučića i zamenika kosovskog premijera Hašima Tačija, prenosi Tanjug.
„Nemojte više da mi govorite o poglavljima. Ako hoćete otvorite ih, ako nećete nemojte“, burno je reagovao Vučić na neformalnom sastanku sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini i kosovskim premijerom Isom Mustafom.
Premijer Vučić je rekao da se „Srbija držala svoje reči, ali da svi drugi svoje obaveze nisu ispunili“, podsećajući da kosovska vlada i dalje nije donela uredbu o formiranju Zajednice srpskih opština, a da dogovor o katastru još iz 2011. godine uopšte nije počela da implementira.
Vučić je oštro osudio hapšenja Srba na Brezovici i pokušaj učlanjenja Kosova u Unesko bez znanja Srbije, ne samo od prištinske strane već i od najvećeg broja članica EU.
Blic dodaje i da su razgovori bili teški, a da je došlo i do verbalnog sukoba između Vučića i Tačija. Pozivajući se na svoje izvore, Blic navodi da će o nemačkom amandmanu za pregovaračko poglavlje 35 za dva do tri dana biti razgovora u državnom vrhu u Beogradu.
Tokom neformalnog sastanka u Briselu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je za RTS da postoji novi amandman na predlog platforme za pregovaračko Poglavlje 35 kojim se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije i vrši pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova, koje je podnela Nemačka, a podržale Velika Britanija i Hratska.
Amandmanom, koji je predložila Nemačka, a podržale Velika Britanija i Hrvatska, vrši se dodatni pritisak na Srbiju u pokušaju da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova, precizirao je Đurić, naglasivši takođe da premijer veoma ozbiljno razmišlja o tome na koji način posmatrati budućnost procesa dijaloga, političkog života u zemlji, možda i same vlade.
(Izvodi iz dnevne štampe)

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa