8. oktobar 2015.8. okt 2015.
168 GODINA BIBLIOTEKE ŠABAČKE

SVEČANO OTVOREN NOVI DOM ZA KNjIGE

U petak, 9. oktobra, svečano je otvoren Aneks, namenski prostor za Biblioteku šabačku i prva zgrada za ustanovu kulture u Šapcu. Svečanosti, koja je upriličena ovim povodom, prisustvovali su ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Ivan Tasovac, upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predstavnici javnog života grada i mnogobrojni prijatelji Biblioteke.
U neposrednoj blizini Vladičanskog dvora, knjige su, posle 168 godina, napokon našle svoj dom. Novo zdanje je otvoreno na simboličan način, otključavanjem knjige, koji je osmislila vajarka Milena Obradović. Ključeve su ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uručili Nataliji Ristić, koja je rođena u godini kad je počela gradnja Aneksa.
U dvorani Vinaver, direktorka Biblioteke, mr Sonja Bokun Đinić, obratila se prisutnima sa osam i po rečenica, za svaku godinu gradnje po jednu, a gradonačelnik Zelenović je zahvalio na prilici da učestvuje u istoriji grada.
- Ovo je jedan od najsrećnijih dana u mom kratkom mandatu gradonačelnika. Zahvaljujem svom prethodniku Milošu Miloševiću, za čijeg je mandata doneta odluka o gradnji ovako značajne institucije i svima koji su učestvovali u njenoj gradnji, istakao je Zelenović i dodao da Šabac ima potencijal da bude pristojan grad u kome će se kultura najviše ceniti.
Ministar Tasovac je čestitao svima koji su, bez obzira na prepreke na putu, uspeli da ostvare svoj san o Biblioteci.
- Otvaranje Aneksa svedoči koliko je važno sanjati, zato što se snovi i ostvaruju. Zato je bitno da pazimo šta sanjamo, kao što je bitno da budemo svesni činjenice u kojoj meri izgovorene reči oblikuju našu stvarnost. Danas sam siguran da dobro sanjamo, rekao je ministar Tasovac i dodao da biblioteke ne smeju da budu mauzoleji, nego mesta na kojima se svakodnevno susrećemo sa prošlošću, otvrajući vrata budućnosti, što dokazuje Biblioteka šabačka.
U svečanom programu, koji je vodila novinarka Margareta Musić, svoje darove pokazali su mladi šabački umetnici: flautistkinja Jana Ilić, pisac Marko Mozetić, arhitekta Marko Gavrilović u ime Neformalne umetničke grupe “Kombinart” i operska pevačica Mina Gligorić.
Nakon svečanog otvaranja Aneksa, Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, posetio je Narodni muzej i potencijalne lokacije za bioskop i koncertnu dvoranu u Šapcu.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa