8. oktobar 2015.8. okt 2015.
JKP “TOPLANA ŠABAC“ SPREMNO DOČEKALA NOVU GREJNU SEZONU

BEZ POSKUPLjENjA GREJANjA

JKP „Toplana Šabac“ donela odluku cena daljinskog grejanja u stambenim objektima ostane ista kao prošle godine, dok će računi za grejanje poslovnog prostora biti niži
Neoubičajeno hladno vreme u oktobru uslovilo je da JKP „Toplana Šabac“ i pre početka zvanične grejne sezone počne sa umerenim zagrevanjem stambenih i poslovnih objekata koji koriste usluge daljinskog grejanja. Sistem daljinskog grejanja tokom toplih proba i zagrevanja stambenog i poslovnog prostora smanjenim kapacitetom funkcionisao je gotovo bez ikakvih problema.
- Shodno Zakonu o energetici i Zakonu o komunalnim delatnostima, grad Šabac je doneo odluku o načinu i uslovima snabdevanja toplotnom energijom. Ona definiše delatnost JKP „Toplana Šabac“. Da bi se delatnost obavljala na najbolji mogući način, naše preduzeće u svakom trenutku mora biti spremno za rad i funkcionisanje. JKP „Toplana Šabac“ poseduje moderna postrojenja i uređaje, a kvalitetan rad garantuju stručni kadrovi. Tokom leta smo izvršili redovno remontovanje svih postrojenja i podstanica, te spremni dočekujemo novu grejnu sezonu. Iako je propisano da sezona grejanja u Šapcu, ako i svim drugim gradovima u Srbiji, počinje 15. oktobra, mi smo četiri dana pre tog roka počeli sa umerenim zagrevanjem stambenih i poslovnih objekata. Naš sistem i distributivna mreža su u veoma dobrom stanju, te su nam se javljali i građani koji su pohvalili to što smo i pre planiranog roka počeli sa grejanjem. Naravno, s obzirom na iznose dnevnih temperatura, radi se o umerenom zagrevanju sa smanjenim kapacitetom, a u skladu sa prosečnim dnevnim temperaturama nastavićemo ovaj posao, kaže direktor JKP „Toplana Šabac“ Srećko Đurić.
Kako bi se izbegli gubici trasporta toplotne energije u mreži, i kako bi građani imali što kvalitetnije grejanje, tokom leta su obavljeni radovi na remontu postrojenja i rekonstrukciji toplotnih podstanica.
- Radnici JKP „Toplana Šabac“ imaju dosta posla tokom čitave godine. Tokom leta obavili smo radove na sanaciji vrelovoda u dužini većoj od 700 metara, kako bi se izbegli kvarovi u grejnoj sezoni. U prethodna tri meseca izvršena je rekonstrukcija 105 toplotnih podstanica, iz programa Nemačke razvojne banke. To će omogućiti kvalitetnije grejanje, manje gubitke na toplotnoj mreži i niže račune za naše sugrađane. Korist od ovih aktivnosti je obostrana, kako za naše korisnike, tako i za samo preduzeće, jer se smanjuje količina energenata koji se koriste za grejanje. Veliku podršku u ovom poslu pružio nam je grad Šabac, koji je obezbedio novac za ovu namenu, dodaje naš sagovornik.
JKP „Toplana Šabac“ razmatrala je Uredbu Vlade Srbije o metodologiji i obračunavanju cene grejanja. Analizom i primenom ovog dokumenta doneta je odluka da cena daljinskog grejanja za građane ne poskupi, odnosno da ostane na nivou prošlogodišnjih, dok će računi za grejanje poslovnih objekata ove godine biti niži.
- Mi smo na vreme sklopili ugovore o nabavci i isporuci gasa sa snabdevačem, „Srbijagasom“. Na cenu daljinskog grejanja utiču mnogi faktori. Osim cene gasa u nju ulaze i distribucija gasa, carinski troškovi, kao i fiskalni deo. Kada bi mi u potpunosti primenili Uredbu o utvrđivanju metodologije za određivanje cene grejanja, imali bismo potpuno pravo da povećamo cenu grejanja, kao što su neke toplane u Srbiji i uradile. Uzevši u obzir sve aspekte, mi smo predložili da cena daljinskog grejanja za korisnike u stambenim zgradama ostane ista kao i prošle godine. Sa druge strane, primenom Uredbe uspeli smo da omogućimo niže cene daljinskog grejanja za poslovni prostor. Umesto odnosa 1.0 : 2.5, uredba propisuje da cene daljinskog grejanja za potrošače u stambenim i poslovnim objektima mogu biti najviše 1.0 : 1.25. Na taj način sve kategorije korisnika biće zadovoljne, a obezbediće se i održivost poslovanja preduzeća, kaže direktor JKP „Toplana Šabac“ Srećko Đurić.
Pozdravljamo aktivnosti grada koje se odnose na izolaciju stambenih zgrada. Ovaj projekat značajno doprinosi smanjenju potrošnje energenata, boljem zagrevanju prostora i nižim računima, kaže direktor JKP „Toplana Šabac“ Srećko Đurić.
Za razliku od Šapca, gde će cena daljinskog grejanja stambenih objekata ostati na nivou prošlogodišnje, potrošače u Beogradu, Subotici, Leskovcu i nekolicini drugih gradova i opština, u novoj grejnoj sezoni očekuju novi, uvećani računi za daljinsko grejanje.
Uslov održivosti sistema grejanja je redovno izmirivanje obaveza. „Srbijagas“ ne toleriše kašnjenje u plaćanju, mi moramo naše obaveze da isplaćujemo u roku. Građani svoja dugovanja mogu izmiriti i putem reprograma, te pozivamo građane koji imaju dugovanja da nam se jave i da zajedno pronađemo najbolji model za izmirivanje obaveza, navodi Đurić.

M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa