8. oktobar 2015.8. okt 2015.
DVADESETČETVRTA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

PONOVO PREKID

Odbornici lokalnog parlamenta zasedali su 24. put u ovom sazivu u sredu. Međutim Sednica je trajala koliko da bude usvojen Zapisnik sa prethodne. Potom je usledila duga pauza, pa prekid. Naime, šef odborničke grupe Srpske napredne stranke, Blaža Knežević, odbio je da napusti govornicu kada mu je predsedavajući Skupštinom prim. dr Slobodan Mirković izrekao meru udaljenja.
Svemu je prthodilo raspisivanje izbora za Savet Mesne zajednice Mrđenovac. Knežević je od predsednika Skupštine tražio obrazloženje za donošenje ove odluke. Prema njegovim rečima pet od sedam članova potpisalo je da ostaje u Savetu.
-Sednica je prekinuta zbog kršenja Statuta Saveta MZ od strane Gradske uprave. Izbori su raspisani bez zvaničnih dokumenata i pečata. Od sedam članova pet je potvrdilo da želi da nastavi da radi u interesu građana Mrđenovca, rekao je Knežević i dodao da su mu se iz Saveta MZ obratili da stane u njihovu zaštitu i da se radi o građanskim izborima, a da je on građanski odbornik.
Knežević je naveo i da je predsednik Saveta MZ Mrđenovac Milić Granić odlučio da štrajkuje glađu u zgradi Gradske uprave.
Odmah potom konferenciju za medije organizovali su predsednik Skupštine Slobodan Mirković i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Mirković je istakao da pomenuta tema nije imala veze sa sednicom Skupštine, ali je izneo i drugu stranu priče. Objasnio je da ukoliko ostavku podnese manje od polovine članova Saveta MZ, to se vrši pred Savetom, a na njihovo mesto dolaze oni koji su imali manje glasova na izborima. Međutim, ako iz Saveta odluči da istupi više od polovine članova Savet se odmah raspušta i nema više nadležnost da se sastaje.
-Upućen mi je dopis, 29. septembra, u kom je pet od sedam članova Saveta podnelo neopozive ostavke. Izbore sam raspisao za 1. novembar. Naknadno, 8. oktobra, iz Saveta dolazi izjava o povlačenju pojedinih ostavki. Neopoziva ostavka ne može da se opozove, oni su to uradili, što nije proizvelo nikakvo pravno dejstvo. Milić Granić mi je uputio zahtev za objašnjenjem zašto su raspisani izbori i ja sam mu odgovorio, objasnio je Mirković.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović smatra da su postojali svi uslovi da se Sednica nesmetano održi. Misli da je Kneževićevo ponašanje neprimereno, ali ističe da nije iznenađen, jer mu nije prvi put. Istovremeno se zahvalio predsedavajućem što je reagovao ljudski i nije naložio da se odbornik izbaci iz Skupštine iako je mogao.
Blaža Knežević neće moći da prisustvuje nastavku Sednice zakazanom za naredni dan.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa