8. oktobar 2015.8. okt 2015.
KOCELjEVA

O RADU OBRAZOVNIH USTANOVA

Na dnevnom redu prošlonedeljnih sednica Opštinskog veća našli su se, između ostalog, izveštaji o radu za proteklu kao i planovi za tekuću školsku godinu vaspitno-obrazovnih ustanova sa područja koceljevačke opštine.
Za raliku od prethodnih godina kada je rad OŠ “Mića Stanojlović” uglavnom kritikovan od strane nadležnih opštinskih organa, prošle srede je ocenjeno da je poslovanje bolje, posebno u finansijskoj oblasti.
- Preduzete su sve mere da se sredstva racionalno troše, što prethodnih godina nije bio slučaj. Na zadovoljavajućem nivou je i saradnja škole sa lokalnom samoupravom, kao i uspeh učenika - rekao je načelnik odeljenja za opštu upravu i javne službe Radovan Ranisavljević koji je govorio i o pripremljenosti školskih objekata kao i o ulaganjima u pojedine školske zgrade.
- Pomenuo bih sanaciju krova u Ljuticama i Kamenici kada su usled grada nastala oštećenja. Značajni su radovi u Draginju, Donjem Crniljevu, u Koceljevi. Ipak smatram da nisu sva školska dvorišta na zadovoljavajućem nivou kao ni higijena u nekim školama - ocenio je Ranisavljević i istakao da je plan rada za tekuću školsku godinu veoma dobar te da je neophodno samo da se realizuje.
Govoreći o stručnoj zastupljenosti nastavnih kadrova u osnovnoj školi pomoćnik direktora Dragana Đurić je napomenula da je gorući problem nedostatak nastavnika matematike te da je stručno usavršavanje veoma korisno i značajno za samu školu.
Srednja ocena škole u protekloj školskoj godini bila je 3,84 što je nešto slabiji uspeh u poređenju sa prethodnom. Ipak, u školi koja je u ponedeljak obeležila svoj dan, kažu da su uspehom zadovoljni.
- Najniža ocena je u Draginju gde školu u najvećem broju pohađaju deca iz socijalno ugroženih porodica kao i romska deca koja zbog odlazaka u inostranstvo prave često duge pauze od po 2-3 meseca što je, složićete se, pogubna pauza u obrazovanju - rekla je Đurić.
Na problem velikog broja izostajanja sa nastave ukazalo je rukovodstvo koceljevačke srednje škole.
- Izostaju uglavnom lošiji đaci, ali u poslednje vreme to čine i oni bolji koji , ako nisu spremni, ne dođu na čas. Sve ukupno naprave situaciju da je to poveliki broj izostanaka. Činjenica je da učenici lako dolaze i do opravdanja - izjavio je direktor Srednje škole Veroljub Matić koji je istakao da je proteklu školsku godinu sa odličnim uspehom završila četvrtina đaka, oko 40 odsto su bili vrlo dobri, 30 dobrih, oko četiri odsto je bilo dovoljnih, dok su samo dva učenika ponavljala razred.
- Što se tiče brojnog stanja učenika ono je konstantno nekoliko godina unazad i kreće se od 370-390 đaka u 15-ak odeljenja. Uspeh učenika je za svaku pohvalu a potvrđeno je da oni koji odu na fakultete budu uglavnom dobri studenti - smatra Ranisavljević koji je pohvalio saradnju škole sa partnerima, privrednim subjektima ali i drugim školama.
Predsednik veća Dušan Ilinčić, nekadašnji đak ove škole, izrazio je nezadovoljstvo zbog neangažovanja poljoprivredne mehanizacije kao i zbog nestavljanja u funkciju poljoprivrednog zemljišta koje je u posedu ove obrazovne ustanove, nekada poznate po, kako je rekao, poljoprivrednoj struci.
- Jedno vreme je ova struka bila u krizi, čak jedne godine nismo imali nijednog učenika. Međutim, interesovanje dece ponovo raste i sada imamo tri odeljenja. Slažem se da bi sve to moglo biti mnogo bolje i da se sve stavi u funkciju. Mi smo jedan deo zemljišta uvek obrađivali. Prošle godine smo izvršili remont jednog traktora. Sada imamo problem ko bi to mogao da radi, da bude angažovan na tim poslovima. Nije uputno pustiti decu da rade na mašinama, a profesore nije zgodno poslati da oru- istakao je direktor koceljevačke srednje škole.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa