8. oktobar 2015.8. okt 2015.
ENERGIJA BUDUĆNOSTI

SOLARNI PANELI OSVAJAJU KROVOVE

“Jagodica” ispred osnovne škole u Bogatiću, za primer. Preduzeće Miroslava Ostojića proizvodi struju korišćenjem sunčevih zraka. Srbija se obavezala da do 2020. godine ostvari udeo obnovljivih izvora energije od 27 odsto u ukupnoj bruto fiskalnoj potrošnji, i da unapredi energetsku efikasnost za devet odsto

Sve češće ih je moguće videti na krovovima različitih objekata. Dosta u Mačvi. Istina i u ovom kraju su dominantni uobičajeni pokrivači kuća ali mogu se uočiti i solarne ploče. Nekoliko takvih čini “solarno drvo”, montirano ispred zgrade osnovne škole u Bogatiću. Nazvali su ga “Jagodica”. Letos je pompezno pušteno u rad, prvenstveno kao upečatljiv predznak ideje o korišćenju sunčevih zraka za proizvodnju energije. Danas, na istom mestu služi istoj svrsi. Učenici osnovne škole “Mika Mitrović” tu mogu jednostavno, priključenjem na odgovarajuću utičnicu napuniti baterije svojih mobilnih telefona. Popularna “Jagodica” savršeno je pristupačna svim građanima.
Primeri iz prakse
- Za Mačvane je to još uvek nepoznanica ali solarne ploče postepeno stižu i na ovdašnje krovove. Za sada ih je najviše na Fruškoj Gori i to onom manje pristupačnom terenu. Služe za zagrevanje vode ili proizvodnju električne energije stim što je montaža prvih jeftinija. Rade na bazi silicijuma i to je uglavnom uvoz iz Kine, a vek trajanja oko 25 godina, kaže Zoran Arsenović jedan od članova tima za realizaciju projekta o prekodrinskoj saradnji opštine Bogatić i grada Bijeljina, na planu korišćenja obnovljivih izvora energije.
Projekat je podržan od strane Evropske Unije i realizuje se uspešno.
Miroslav Ostojić, vlasnik preduzeća Mi Solarfactopy DOO iz Bogatića je ugovorom sa opštinom Bogatić, obezbedio korišćenje solarnih panela na krovovima i oni su već u funkciji na više ovdašnjih objekata. Ovako proizvedenu električnu energiju, prodaje Elektrodistribuciji Srbije.
Branislav Ivanković iz Badovinaca je na krovu svoje vikendice kraj Drine montirao samo jednu solarnu ploču, a proizvedenu električnu energiju koristi za osvetljavanje prostorije. Tako je kaže bilo lakše i jednostavnije.
Veće korišćenje obnovljivih izvora energije je strateško opredeljenje Republike Srbije u oblasti energetike. Na to se Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji obavezala, zajedno sa ispunjenjem brojnih drugih uslova. Srbija je zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i zemljama u okruženju ratifikovala Ugovor o osnivanju Energetske zajednice, koji je stupio na snagu 2006. godine. Prema ovom ugovoru Srbija se obavezala da do 2020. godine ostvari udeo obnovljivih izvora energije do 27 odsto u ukupnoj bruto fiskalnoj potrošnji, kao i da unapredi energetsku efikasnost za devet odsto. S tim su usklađeni stari i doneti novi zakoni.
S druge strane i prema svedočenju stručnjaka solarni i drugi obnovljivi izvori energije imaju ogroman potencijal u šabačkom kraju i mogu da doprinesu razvoju lokalne privrede kroz privlačenje novih investitora.
Naučna saznanja
Primer iz susedstva je za razmišljanje. Godišnja energija globalnog zračenja za područje opštine Bogatić je od 1.240 KNjH/ metar na kvadrat do 1.320 KNjH/ metar na kvadrat. Tako se može koristiti za dobijanje energije.
Iskustva govore da upotreba solarne energije ima višestruke prednosti i intenzivno se koristi decenijama pomoću solarnih kolektora i fotonaponskih ćelija.
Solarni kolektori se koriste za zagrevanje sanitarne vode, dogrevanje prostora i zagrevanje bazena. Oni se postavljaju na krovove kuća, pod određenim uglom, uvek na južnoj strani. Danas postoje dve vrste solarnih kolektora: plastični i vakumski sa vakumskim cevima. Vakumski cevni kolektori mogu biti i do 30 odsto efikasniji od plastičnih. S druge strane važno je naglasiti da vakumski solarni kolektori tokom nekoliko godina, zbog gubitka vakuma u cevima znatno gube na svojoj efikasnosti, a i cena im je visoka.
Fotonaponske ćelije direkno pretvaraju energiju sunčevog zračenja u električnu. Efikasnost im je oko 15 odsto, a snaga proizvedene električne energije proporcionalna je intenzitetu sunčevog zračenja. Jedan kvadratni metar fotonaponskih panela može proizvesti do 150 vati, pri idealnim uslovima, zračenju od 1.000 vati/metar.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa