8. oktobar 2015.8. okt 2015.
PROMOVISANA KNjIGA

ORUŽJE NAŠIH POBEDA

U Međuopštinskom istorijskom arhivu, proteklog utorka je održana promocija knjige “Srpska vojska - Oružje naših pobeda 1914.-1918. godine Branislava V. Stankovića. O knjizi su govorili Svetlanka Milutinović i Miodrag Gajić iz Narodnog muzeja u Šapcu.
- Ljubitelje lepe pisane reči i poštovaoci naše bogate tradicije, obradovaće knjiga koju je pisao neko ko je čitav život proveo proučavajući oružje i municiju. Očigledna je i autorova ljubav prema srpskoj istoriji, posebno u periodu Balkanskih i Prvog svetskog rata. Knjiga je rezultat dugogodišnjih proučavanja i terenskih istraživanja, sa detaljnim opisima oružja i municije. S obzirom da obiluje detaljima koje ne možemo naći ni u jednoj drugoj, zanimljiva je i važna za muzejske radnike.
Knjiga je izašla u izdanju “Maksita” iz Beograda, u 150 primeraka, na kunstdruku, u tvrdom povezu, sa nekoliko stotina dokumentarnih fotografija, karti i crteža. Znalci su mišljenja da je ovo do sad najdetaljnija studija pešadijskog naoružanja srpske vojske u Prvom svetskom ratu. U drugom delu knjige, opisan je ratni put srpske vojske od Cera do Dobrog polja, a u prilogu je predstavljeno artiljerijsko oružje, što, prema rečima Milutinovićeve, “najavljuje sledeću knjigu ovog autora”.
- Reč je o zaljubljeniku koji je bio uporan u svom istraživanju i koji je obilazio mnoge od lokaliteta o kojima je pisao. Autor birao fotografije na kojima se vidi duša srpskog čoveka sa početka 20. veka, akcentujući one koje su zabeležile prelazak srpske vojske preko Albanije, Krfa i Solunskog fronta. Ukratko, ali znalački, obradio je srpsku istoriju od 1914. do 1918. godine, naše biblijsko stradanje, rekao je Gajić zaključivši da knjiga opominje da nismo dostojni potomci naših slavnih predaka.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa