8. oktobar 2015.8. okt 2015.
SABORNA CRKVA I GRAD FINANSIRAJU OBNOVU HRAMA

SANACIJA ZVONIKA

Rekonstrukcija Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla biće gotova za mesec dana. Radove, vredne tri miliona dinara, finansiraju crkva i grad.
Na zvoniku Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla obavljaju se obimni radovi. Rekonstrukcija teče po planu, uprkos nešto lošijim vremenskim uslovima prethodnih dana, te se očekuje da čitav posao bude okončan za mesec dana.
- Velikih problema u radu nema. Radovi su specifični, ne toliko po obimu, već po vrsti i načinu izvođenja. Trenutno demontiramo stari bakarni lim, vršimo popravku drvenih elemenata na mestima gde ima oštećenja, a postavićemo i novi krst na vrhu zvonika. Vrednost radova iznosi tri miliona dinara, navodi Ilija Mitrić, starešina Saborne crkve.
Trećinu sredstava za rekonstrukciju, odnosno milion dinara, obezbedio je grad Šabac. Dužnost grada je da pomaže verskim zajednicama, istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović prilikom posete centralnom hramu Srpske pravoslavne crkve u Šapcu.
- Grad ne može bez crkve, kao što ni crkva ne može bez grada. U budžetu grada Šapca su planirana sredstva za pomoć verskim zajednicama. Jedan od radova za koje smo opredelili novac je sanacija krova crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Za to je iz budžeta izdvojeno milion dinara. Pored pomoći u rekonstrukciji šabačke crkve, grad je dao novac i za sređivanje manastira u Dobriću i crkve u Gornjoj Vranjskoj, kaže gradonačelnik Šapca.
Svake godine grad Šabac u budžetu ima planirana sredstva za pomoć verskim zajednicama. Iz ovog fonda finansirani su mnogi projekti koji su doprineli boljem stanju hramova na području grada. Ova dugogodišnja praksa će se, prema rečima nadležnih, nastaviti i u budućnosti.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa