8. oktobar 2015.8. okt 2015.
IZLOŽBA JELENE SPASOJEVIĆ U KULTURNOM CENTRU

SREĆA JE KAO LEPTIR

Protekle nedelje, u Kulturnom centru u Šapcu, postavljena je izložba Jelene Spasojević pod nazivom “Sreća je kao leptir”. Radovi koji su nastali kombinovanom tehnikom, obznanjuju se kao trodimenzionalni artefakti sa elementima crteža, akvarela, gvaša, kao i vanslikarskim materijalima koji su korišćeni pri gradnji predstave i kompozicije. U pitanju su apstraktne likovne predstave na kojima je leptir jedina realno prepoznatljiva forma, figura koja dolazi iz našeg vidljivog iskustva.
- Iako kompozicije nose u sebi određenu dozu raspričanosti, što je integralni deo ove poetike, radovi su, vremenom, postali svedeniji. Na pojedinim primerima, autorka je došla do nivoa vrlo pročišćenog i pojednostavljenog vizuelnog znaka. Pored simbolike leptira, koja je svakako prisutna kao element za gradnju priče, Jelena je primarno posvećena vizuelnom apektu svojih kompozicija, ali i njihovom funkcionisanju u kontekstu izložbe. Za ovu priliku, radovi su posebno “upakovani” u tri različita formata – minijature, srednje i veće komade, i jedan kružni rad na kom je potpuno razvijena ideja filičkog izlaženja u prostor, rekao je Filip Kovačević na otvaranju izložbe.
Jelena (Čonjagić) Spasojević je rođena 1983. godine u Šapcu, gde je završila Školu za umetničke zanate. Diplomirala je na odseku zidno slikarstvo na FPU u Beogradu. Izlagala je na preko šezdeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade za najbolji akvarel na 13. Izložbi akvarela u Kulturnom centru Šabac i nagrade na Godišnjoj izložbi ULUSŠ 2012. za najboljeg mladog autora. Učestvovala je na više od dvadeset likovnih kolonija u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Španiji i Turskoj. Poslednjih godina se bavi pedagoškim radom.
“Sreća je kao leptir. Što ga više juriš, on te više izbegava. Ali, ako svoju pažnju posvetiš nečem drugom, on će ti prići i nežno sleteti na tvoje rame.”
(Henri Dejvid Toro)
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa