15. oktobar 2015.15. okt 2015.
GRADSKO VEĆE PODRŽALO PREDLOG JKP „TOPLANA ŠABAC“ O CENAMA GREJANjA U NOVOJ SEZONI

POGODNOST PRIVREDI, GRAĐANI BEZ VEĆIH RAČUNA

Uz ozbiljne planove za još racionalnijim korišćenjem energije, grad Šabac se trudi da dodatno ne opterećuje fizička i pravna lica cenama grejanja
Gradsko veće Šapca usvojilo je predlog JKP „Toplana Šabac“ da cena grejanja ove godine u Šapcu bude niža za korisnike poslovnog prostora, dok će računi za građane ostati na nivou prošlogodišnjih, bez poskupljenja. Ove odluke podržava i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji ističe da su predstavnici grada i rukovodstvo „Toplane Šabac“ u teškim uslovima uspeli da pronađu rešenje koje će omogućiti sigurno snabdevanje toplotnom energijom svih korisnika, po, u ovom momentu, najpovoljnijim uslovima.
- U Srbiji postoji problem sa javnim, istinitim izveštavanjem. Više puta su i resorni ministar i direktori pojedinih javnih preduzeća izlazili u javnost i tvrdili da je gas pojeftinio. To je delimično tačna informacija, jer je gas pojeftinio za građane koji su individualni potrošači, u porodičnim kućama, koji gas dobijaju direktno od „Srbijagasa“. Za sve druge, a pre svega za gradske toplane, pa tako i šabačku, gas je poskupeo. Sve toplane su se našle u situaciji da sada kao potrošače imaju samo dve grupe korisnika: fizička i pravna lica, te da razmišljaju kako da nadomeste potencijalne gubitke. Grad Šabac je doneo odluku da cena daljinskog grejanja za privrednike bude niža nego prošle godine, jer to smatramo da je to dobar podsticaj privredi. Sa druge strane, zbog teškog ekonomskog stanja u državi, potrudili smo se da cena grejanja za građane u stambenim objektima ne poskupi. To je omogućeno zahvaljujući racionalnom poslovanju JKP „Toplana Šabac“, koja je po svim parametrima, a i po oceni Udruženja toplana, jedna od najboljih u Srbiji, kaže gradonačelnik Šapca.
Jeftinije grejanje od Šapčana imaju samo žitelji Obrenovca, Kostolca, Požarevca i Lazarevca, odnosno onih opština i gradova čije su toplane povezane na termoelektrane koje rade u ovim sredinama. U odnosnu na sve druge lokalne samouprave, cena daljinskog grejanja u Šapcu je znatno niža.
- U našem gradu se već šest godina računi obračunavaju po potrošnji gasa, a ne po kvadraturi prostora. Kada bi primenili stari model, videli bi da je cena po kvadratnom metru 80 dinara i to samo tokom grejne sezone. Cena grejanja po kvadratnom metru u Beogradu je 120 dinara tokom čitave godine, što znači da je grejanje u Beogradu 70 odsto skuplje nego u Šapcu. Ja želim da se mi i po drugim parametrima, kao dobro uređen grad, upoređujemo sa našom prestonicom. Siguran sam da u Šapcu može dobro da se živi, a mi smo tu da najefikasnije procedure i najjeftinije usluge učinimo još dostupnijim, kaže Zelenović.
U narednom periodu grad planira da nastavi realizaciju projekta koji se odnosi na izolaciju stambenih zgrada kako bi se podigla energetska efikasnost, a ozbiljno se razmišlja i o alternativnim izvorima energije. Gradonačelnik Šapca pohvalio je i odluku JKP „Toplana Šabac“ da zadrži model zagrevanja stambenog i poslovnog prostora korišćenjem mazuta, a ne samo gasa.
- Cena mazuta je na istorijskom minimumu, te ako postoji mogućnost da njegovom upotrebom uštedimo 40 do 50 miliona dinara na godišnjem nivou, ja ne vidim nijedan razlog zbog čega to ne bismo i uradili. Tokom poslednjih 15 godina bili smo veoma progresivni. Više od 350 toplotnih podstanica u Šapcu je rekonstruisano u tom periodu. Dva važna koraka koja su pred nama su izolacija svih stambenih zgrada i ugradnja delitelja na svim radijatorima u stambenim i poslovnim objektima u gradu, kako bi građani sami upravljali energijom, odnosno potrošnjom. Tek tada ćemo dostići standarde koji postoje u Evropskoj Uniji, kojima mi kao grad težimo. Nažalost, ove aktivnosti su nemoguće bez podrške države, koja nema plan o tome kako da se ove ideje ostvare. Mi u Šapcu imamo spremne projekte, poput alternativnih izvora energije koji uključuju korišćenje biomase. Kao poljoprivredni kraj imamo veliku mogućnost da biljne ostatke koristimo kao energent. Ovde je korist dvostruka: i za poljoprivrednike, i za građane. Mogućnost da selo greje grad je fantastična, a ja bih voleo da se to prvo dogodi u našem gradu, navodi gradonačelnik Šapca.
Tokom grejne sezone građanima stižu uvećani računi, a grad će i ove godine pomagati najugroženijim Šapčanima.
- Svestan sam da živimo u ekonomski veoma teškom vremenu, i razumem da je građanima teško da u mesecima kada su računi najveći redovno izmiruju svoje obaveze. To je problem države, ali ne vidim da ona pokušava nešto da uradi kako bi se takvo stanje promenili. Mi smo u Šapcu pre nekoliko godina osmislili porjekat kojim pomažemo najsiromašnijim građanima. To podrazumeva da 50 odsto računa za grejanje, vodu i komunalne usluge plaća grad. Voleo bih kada bi svi građani mogli da plate svoje troškove, ali sam svestan da je, s obzirom na okolnosti, ove dobra mera socijalne politike, ističe Zelenović.
Građani na zvaničnoj internet prezentaciji grada imaju mogućnost da provere koliko košta grejanje u Šapcu, a koliko u drugim gradovima u Srbiji. Po svim parametrima, grejanje u Šapcu je među najjeftinijim u državi, kaže gradonačelnik Šapca.
Na cenu energenata ne možemo da utičemo. Možemo da izolujemo svoje zgrade, možemo da racionalizujemo potrošnju, nađemo jeftinije energente i da se odgovorno ponašamo prema energiji.
Kada bi Ministarstvo građevine prihvatilo projekat izolacije svih zgrada u naselju Benska bara, Šabac bi postao veliko gradilište. Osim smanjenja potrošnje energenata za 20 odsto, manjih računa za grejanje i boljih uslova stanovanja za građane, ogromnu korist bi imala šabačka građevinska preduzeća koja bi bila angažovana na izvođenju radova, navodi Zelenović.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa