15. oktobar 2015.15. okt 2015.
DRUŠTVO PČELARA “ŠABAC”

Zimski obrazovni program za pčelare

U organizaciji Društva pčelara „Šabac“, u nedelju je počeo Zimski obrazovni program namenjen proizvođačima meda. Predavanja na teme “Jesenji radovi na pčelinjaku“ i „Uzroci masovnog trovanja pčela na ovogodišnjoj paši suncokreta“ održao je Dragorad Kovačević, pčelar iz Bogatića. Skupu u sali Osnovne škole „Vuk Karadžić“ prisustvovalo je oko 100 aktivnih pčelara i pčelara početnika.
Ovim sastankom je najavljena škola pčelarstva koja počinje 7. novembra i trajaće do marta 2016. godine. Kako je istakao Milan Gligorić, predsednik Društva pčelara “Šabac”, predavanja su podeljena u dva dela: za stare pčelare, i o školi pčelarstva za sve koji planiraju da se bave ovim oblikom proizvodnje. Škola pčelarstva biće organizovana pod pokroviteljstvom Grada Šapca.
Inače, konkurs Grada Šapca za besplatnu podelu 175 košnica naišao je na dobar odziv i podstakao mnoge da razmišljaju o proizvodnji meda. Program podsticaja zasnivanja novih košnica, koji je Grad Šabac pokrenuo ove godine, izazvao je veliko interesovanje, što je lokalnu samoupravu ohrabrilo da uvodi nove mere pomoći postojećim i budućim pčelarima. Proizvodnja meda je postala unosan posao i prilika za otvaranje novih radnih mesta, ali i način da se poboljša kvalitet šuma, pašnjaka i voćnjaka.
Sa više od 200 tona meda godišnje, šabački kraj je jedan od najvećih proizvođača meda u Srbiji. Samo u 2014. godini, koja je za pčelare bila nepovoljna, proizvedeno je 217 tona meda, što je registrovana količina, a nezvanično, proizvedeno je još 30 odsto od ove količine. Na teritoriji grada Šapca registrovano je 7.329 košnica i 151 pčelar.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa