15. oktobar 2015.15. okt 2015.
APEL ŠABAČKIH POLjOPRIVREDNIKA

NEOPHODNA POMOĆ MINISTARSTVA

Poljoprivrednici šabačkog kraja održali su u ponedeljak konferenciju za medije na kojoj su najavili da će se ponovo obratiti resornom Ministarstvu da im pomogne u rešavanju nagomilanih problema. Pored letošnje suše, sada se suočavaju sa padom cena žive stoke, a jesenja setva je na pragu.
-Poljoprivrednici su u veoma lošem finansijskom stanju. Subvencije za biljnu proizvodnju nisu u potpunosti isplaćene, a cena stoke već nekoliko godina u ovom periodu pada. Svake godine se priča da treba da se uradi kvalitetna setva sa primenom pune agrotehnike, što ne može da se izvede jer nema dovoljno sredstava. Stručnjaci apeluju da se kupi deklarisano seme, da se ne štedi na gorivu, a poljoprivrednici upravo to moraju da rade. Seju seme sa tavana, bez đubriva i štede na gorivu prilikom obrade zemljišta, što rezultira lošom setvom i to se ponavlja godinama. Smatram da država ne misli dovoljno o malim poljoprivrednim proizvođačima, a takvih je 95 odsto u Srbiji. Od njih niko ne uzima proizvode, a imaju obaveze kao i svi drugi, naveo je Član gradskog veća zadužen za poljoprivredu Zoran Čekić.
Apeluju na Ministarstvo i Vladu da isplate zaostale subvencije i prestanu sa nekontrolisanim uvozom, pre svega živih svinja.
Dragan Stanković, poljoprivrednik iz Zminjaka i odbornik Inicijative selo grad izjavio je da su, ukoliko im ministarka Snežana Bogosavljević Bošković ne odgovori ili ne dođe u Šabac da razgovara sa njima, spremni na proteste širokih razmera.
-Poslednjih petnaestak dana cena svinja je sa 175 dinara spala na 130 i ima tendenciju daljeg pada. Cena bikova je takođe u padu, a i inače su bili jeftini. Država nam mora obezbediti ambijent da možemo da radimo i zaradimo, rekao je Stanković.
Na konferenciji je iznet podatak da je cena koštanja svinja 170 dinara po kilogramu, a da je do pre desetak dana, dok je bio skuplji kukuruz, bila 190 dinara.
-Voleo bih da nas Ministarstvo više ne unapređuje na ovakav način, jer što nas više unapređuju mi sve više propadamo. Proizvodim do 20 tona skupe robe, ranog povrća, i ne mogu da opstanem. Šta će tek biti sa onima koji proizvode pet, šest tona, istakao je Radenko Gligorić, poljoprivrednik iz Gornje Vranjske.
Predrag Srdanović iz Direkcije za poljoprivredu grada Šapca naveo je da se agrarna politika mora praviti za pet do deset godina, a ne za godinu dana. Smatra da su spas za poljoprivredu robne rezerve. Prema podacima koje je izneo u šabačkom kraju proletos je bilo 10.000 krava, a sada ih je oko 1.500 manje.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa