15. oktobar 2015.15. okt 2015.
ZAVRŠENA 24. SEDNICA SKUPŠTINE

DVA DANA TRI MESTA

Prekinuta 24. sednica Skupštine grada Šapca, nastavljena je prošlog četvrtka, u Kulturnom centru.
Odmah na početku odbornik Srpske napredne stranke Boban Birmančević izašao je za govornicu, a tema njegovog obraćanja bilo je raspisivanje izbora za Savet Mesne zajednice Mrđenovac. Birmančević je tražio “ispravku nepravde ili da ga nose”. Kako nije želeo da napusti govornicu ni posle izricanja mere udaljenja sa sednice, predsedavajući prim. dr Slobodan Mirković je predložio da se zasedanje nastavi, ali da predstavnici tačaka ne iznose svoja izlaganja, što je i prihvaćeno. Nakon toga za reč se javio Negovan Stanarčić, odbornik Odgovora za Šabac, a njemu je dat drugi mikrofon. Tada su svi odbornici SNS izašli sa svojih mesta i stali ispred stola za kojim sede predsednik i potpredsednici Skupštine. Svima njima izrečeno je udaljenje sa sednice.
Usledila je pauza posle koje je predsedavajući rekao da će se zasedanje nastaviti u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu. Odbornici SNS, kojima je ulaz bio zabranjen, blokirali su vrata, a 36 odbornika se ipak našlo unutra. Nakon tri prozivanja, da bi se sa sigurnošću utvrdio kvorum, pristupilo se glasanju i 23 tačke su usvojene za petnaestak minuta.
Kao prva tačka, usvojeno je poslovanje javnih preduzeća za 2014. godinu. Nakon toga je usvojena izmena Odluke o visini stope poreza na imovinu. Tako je porez na zemljište smanjen sa 0,3 na 0,2 odsto za obveznike koji ne vode poslovne knjige. Utvrđena je i prosečna cena kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2016. godinu.
Izmenjene su i dopunjene odluke o lokalnim administrativnim taksama, kao i o komunalnom uređenju. Usvojen je Elaborat o zonama sanitarne zaštite na izvorištu podzemnih voda “Mali Zabran”.
Data je saglasnost i Odluci o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine, prema kojoj će se, između ostalog, uz naknadu, prikupljanjem pismenih ponuda, otuđiti i zgrada nekadašnjeg Doma vojske. Takođe je usvojena odluka o otuđenju i davanju i zakup građevinskog zemljišta.
Doneta je Odluka o visini naknade za nedostajuća parking mesta za objekte porodičnog stanovanja, kojom je predviđeno da investitori izgradnje novih objekata na sopstvenoj parceli mogu biti oslobođeni obaveze obezbeđenja parking prostora do najviće 20 odsto od predviđenog, ako plate naknadu za odgovarajući broj nedostajućih parking mesta. Naknada za jedno parking mesto iznosi 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao učešće u izgradnji javne garaže ili parkinga.
Usvojen je predlog Odluke o prihvatanju i realizaciji projekta “Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata u Srbiji i zatvaranje kolektivnih centara” finansiranog od strane Evropske unije. Data je saglasnosti i da se sprovede javni konkurs za imenovanje direktora JKP “Vodovod Šabac”.
Za glavnog urbanistu grada imenovana je Katarina Dubljanin, dipl. ing. arhitekture.
Đorđe Mihailović je razrešen sa mesta direktora JUP “Plan”, a na mesto vršioca dužnosti ove funkcije imenovana je Milena Zindović, dipl. ing. arhitekture.
Razrešen je i predsednik Nadzornog odbora JKP “Vodovod – Šabac” Aleksandar Radulović, a na to mesto je imenovana Marijana Kostadinović.
Doneto je i nekoliko urbanističkih odluka, kao i promena u školskim odborima.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović zahvalio se predsedniku Skupštine i odbornicima koji su, kako je rekao, uspeli da pređu preko svih pritisaka i barijera i učestvuju na sednici i donesu važne odluke za grad. Istovremeno je izrazio i nezadovoljstvo načinom na koji su odbornici SNS blokirali rad Skupštine. Gradonačelnik je tim povodom pisao i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, ministarki lokalne samouprave i državne uprave Kori Udovički, kao i misiji OEBS u Srbiji i šefu Delegacije EU Majklu Devenportu.
Predsedavajući Slobodan Mirković je istakao da je najbitnije da su sednici prisustvovali 36 odbornika, predsednik, potpredsednik i sekretar i da su sve tačke usvojene.
Odbornik SNS dr Aleksandar Peranović smatra da je predsedavajući prekršio Poslovnik o radu Skupštine i da nije obezbedio uslove da se sednica održi kako treba. Naveo je da, prema Poslovniku, ukoliko predsednik Skupštine ne može propisanim merama da održi red treba da odredi prekid i nastavak za drugi dan.
Podsetimo, sednica je počela prošle srede, ali je prekinuta jer šef odborničke grupe SNS Blaža Knežević nije želeo da napusti govornicu. Kneževiću u četvrtak nije dozvoljen ulazak ni u zgradu Kulturnog centra.

M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa