15. oktobar 2015.15. okt 2015.
POČELA JESENjA SETVA

OPTIMALNI ROK

Na području koje pokriva Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Šabac u toku je setva ječma. Ukoliko vremenski uslovi dozvole ona će se privesti što pre kraju kako bi se započelo sa ubrzanom setvom pšenice jer se kalendarski nalazimo na početku njenog optimalnog roka setve. Kako ističu u ovoj savetodavnoj službi potrebno je odabrati sortu pšenice kojoj dati uslovi odgovaraju kako bi se postigao njen visok prinos u određenim agroekološkim uslovima.
- Osnovni preduslov da bi se neka sorta sejala jeste njena produktivnost, dobar kvalitet, otpornost prema bolestima. Seme za setvu treba da je zrelo, zdravo, čisto, bez primesa, mehaničkih i hemijskih, krupno, dobre klijavosti 93 do 95 odsto. Ukoliko se ipak koristi seme iz ambara mora se prvenstveno tretirati fungicidima čija je aktivna materija mankozeb ili tebukunazol. Za setvu treba upotrebiti deklarisano seme prve i druge reprodukcije jer se samo tako mogu visina i kvalitet prinosa održati na zadovoljavajućem nivou. Od krupnijeg semena bilje brže rastu i bolje se bokore - kaže dipl. inž. ratarstva Svetlana Zlatarić.
Pšenicu treba sejati u optimalom roku kada je zemljište umereno vlažno sa određenom količinom semena zavisno od sorte. Kašnjenjem sa setvom skraćuje se period kaljenja biljaka, smanjuje porast nadzemnih delova biljaka i porast korena.
- Otežano je nakupljanje i smanjuje se količina rezervnih, hranljivih materija u ćelijama, a posebno u čvoru bokorenja što kasnije može uticati na poleganje biljaka. Ukoliko se kasni sa setvom i koristi nedeklarisano seme količina semena treba da se poveća za deset do dvadeset odsto. Na gustinu setve najviše utiče sorta. Sorte koje se jače bokore treba ređe sejati i to u nešto vlažnijim reonima, a koje se slabije bokore gušće sejati u suvljim reonima. Redukovana setva nema nekog značajnijeg uticaja na smanjenje prinosa. Može se primeniti ukoliko za to postoje odgovarajući uslovi ali samo da to našim poljoprivrednim proizvođačima ne pređe u praksu zbog pojave plužnog đona. S time se može negativno uticati na osobine zemljišta i kasnije na visinu prinosa - upozorava Zlatarićeva.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa