1. jul 2010.1. jul 2010.
ZNAČAJ I PREDNOSTI POJEDINAČNOG MERENjA POTROŠNjE TOPLOTNE ENERGIJE (2)

ŠTEDNjA ENERGIJE ““ ZADATAK ZA SVE

U sadašnjim uslovima proizvođač sam odlučuje koliko će proizvesti toplotne energije, a potrošač mora da preuzme onoliko koliko mu se isporuči, i na to ne može da utiče. Zato i nema interes da štedi
Od naredne grejne sezone građani će račune plaćati na osnovu stvarno utrošene toplote. Sadašnji sistem naplate prema površini je jednostavan ali neefikasan, skup i stimuliše razbacivanje energije, a na kraju potrošač mora sve to da plati. Iskustva mnogih zemalja pokazuju da naplata prema stvarno utrošenoj toploti utiče na povećanje efikasnosti sistema i smanjenje troškova grejanja. To znači da će većina potrošača platiti manje nego što bi plaćala ako bi se nastavila naplata grejanja na sadašnji način, prema površini.
Uređaji koji štede i dele energiju
Iskustva zemalja koje primenjuju ovakav princip govore da je potrebna najmanje jedna grejna sezona da građani shvate da će manjom potrošnjom povući manje energije i platiti manji račun. Trošak na nivou čitavog objekta deliće se po stanovima. To će omogućiti ugradnja termostatskih glava, venitila i delitelja na grejna mesta.
Prema rečima Dejana Stojanovića, direktora JKP „Toplana Šabac“, nedoumice građana u pogledu pravične raspodele troškova među stanarima biće otklonjene tokom narednih grejnih sezona kada se trošak koji merač beleži na nivou čitave zgrade bude delio po stanovima.
Čeka nas veliki posao ugradnjom termostatskih glava, ventila i delitelja. Termostatske glave i ventili su uređaji koji štede energiju, što nije slučaj kod delitelja toplote. Oni samo dele energiju. Ovo važi za zgrade koje imaju stari sistem, odnosno dvocevni sistem gde vertikale prolaze kroz sve stanove, gde je instalacija praktično zajednička, objašnjava direktor Stojanović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa