15. oktobar 2015.15. okt 2015.
NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU INOVACIJA, ZNANjA I STVARALAŠTVA „TESLA FEST“ U NOVOM SADU

ZLATNI UČENICI TEHNIČKE ŠKOLE

Treću godinu za redom učenici Tehničke škole osvajaju zlatnu medalju na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest“ u Novom Sadu. Ovoga puta njihov digitalni Frank-Hercov eksperiment oduševio je sve.
- Zahvaljujući radu i naporima svih postigli smo i ovoga puta dobar uspeh. Eksperiment je napravljen povodom stogodišnjice Nobelove nagrade koja je dodeljena dvojici naučnika 1914. godine. Uradili smo ga prvo u analognoj formi ali smo od prošle godine krenuli sa radom na njegovoj digitalizaciji. U tome nam je pomogla i prof. Jovanović sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu uradivši softver kako bi tu aparaturu mogao da vidi komjuter. Zahvaljujući upravi škole preko naših učenika koji su sad u Americi dobili smo karticu, tj. AD konvertor. Bez njega bi teško mogli da to realizujemo. Sada se celokupan eksperimentalni proces vidi na ekranu kompjutera. Članovi komisije „Tesla festa“ bili su oduševljeni radom aparature u jednoj takvoj formi, odnosno digitalnom okruženju. Ne verujem da to negde ima, a teško i u Srbiji. To je ipak jedan napredak za nas, školu, grad - rekao je prof. fizike Nikola Gledić.
Za zlatnu medalju i diplomu ovoga puta izborili su se Milenko Krajčinović, učenik četvrte godine smera administrator računarske mreže, i Mladen Jokić i Uroš Mirković, učenici druge godine smera elektrotehničari procesnog upravljanja.
- Izuzetno mi je drago i veoma sam ponosan što sam bio deo tima koji je postigao ovakav uspeh osvojivši nagradu međunarodnog karaktera. Prvi put sam učestvovao tako da mi nagrada pruža puno samopouzdanja i motivacije da nastavim da se usavršavam i učim u toj oblasti s obzirom da sam tek drugi razred srednje škole. Rad sa profesorima i drugovima na ovom projektu bio je veoma zanimljivo i lepo iskustvo koje bih želeo da ponovim i na narednim projektima i takmičenjima. Želim da im se zahvalim na pruženoj prilici da budem član tima i ukazanom poverenju - bio je više nego oduševljen Uroš.
Tehničkoj školi dodeljena je i „Zlatna plaketa“ za doprinos razvoju inovatnih aktivnosti.
- Naše zadovoljstvo je više nego očigledno jer su učenici i prof. Gledić pokazali da znanja i inovativnosti ne nedostaje. Ponosan sam na sve koji su učestvovali u nastanku jednog ovakvog projekta koji je rezultirao i ovom nagradom - izjavio je direktor Čedomir Smiljanić.
Eksperimentalnim naučnim inovacijama ovde nije kraj kada su u pitanju učenici Tehničke škole i njihovi profesori. Priliku da vide njihovo najnovije nagrađeno delo imaće uskoro i na naučnim smotrama u Aleksincu i Nišu gde su već pozvani, kao i na sličnim manifestacijama u narednom periodu. Mi se nadamo da će se sa njih vratiti sa još po nekom nagradom jer to ovi mladi umovi zaslužuju.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa