15. oktobar 2015.15. okt 2015.

KORENI NOVIJEG PADOBRANSTVA U ŠAPCU

Od dva padobranska bataljona 1954. godine u Šapcu je formirana čuvena 63. padobranska brigada. Prošle nedelje, gde je sada locirana ova jedinica VS u Nišu, obeležena je 62. godišnjica
U današnjoj kasarni “Cerski junaci” u Šapcu, daleke 1954. godine, od dva padobranska bataljona, koji su nastali još tokom rata, osnovana je najbolja padobranska jedinica ondašnje JNA – 63. padobranska brigada, kao preteča modernog padobranstva u ondašnjoj Jugoslaviji čija slava i danas traje i uspešno nastavlja tradicije modernog padobranstva današnji 63. padobranski bataljon.
Na svečanosti u Nišu na aerodromu, povodom 62. godišnjice ove jedinice danas zbog reforme Vojske Srbije 63. padobranski bataljon je veoma dobro organizovao ovu svečanost. Svečanosti su prisustvovali predstavnici MO, NŠ Generalštaba VS, predstavnici grada Niša, predstavnici crkve, predstavnici grada Šapca, više društvenih organizacija i pojedinaca. Sve prisutne veoma srdačno pozdravio je komandant ovog bataljona i ukratko izneo istoriju jedinice i radne rezultate u poslednjoj godini. Ispred Šapca, grada gde je osnovana 63. padobranska brigada svečanosti su prisustvovali Marko Maksimović, bivši gradonačelnik i Vladan Kalanović, bivši komandant garnizona, po pozivu domaćina. Oni su u krugu kasarne na spomen obeležju palim i umrlim padobrancima položili venac i odali poštu.
Pre petnaestak godina, u znak sećanja na dan osnivanja 63. padobranske brigade, u Šapcu je ispred ulaska u kasarnu, postavljena spomen ploča.
Za ovu svečanost u Nišu domaćini su organizovali tehnički zbor raznovrsne opreme i naoružanja koje jedinica koristi na obuci u vežbama, zatim gosti su razgledali veoma dobro i sadržajno uređenu spomen sobu.
Svečanost u krugu kasarne završena je demonstrativnim skokom četvorice padobranaca, koji su svoju hrabrost i veštinu potvrdili i dokazali time što su sa 800 metara visine skočili tačno na centar fudbalskog igrališta u krugu kasarne i nagrađeni velikim aplauzom.
Za vreme druženja u prostorijama kasarne domaćina i gostiju uručene su zlatne plakete mnogim zaslužnim pojedincima. Ove plakete dobili su i Marko Maksimović i Vladan Kalanović iz Šapca.

Stevan Stojanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa