22. oktobar 2015.22. okt 2015.
OD 5. NOVEMBRA U ŠABAČKOM POZORIŠTU „VEČERI DUŠANA KOVAČEVIĆA U ŠAPCU“

PRAZNIK ZA GRAD

Povodom „Večeri Dušana Kovačevića u Šapcu“, koje će se održati od 5. do 13. novembra, u probnoj sali Šabačkog pozorišta proteklog ponedeljka održana je konferencija za novinare. Tom prilikom direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić istakao da je „ova smotra stvaralaštva predstava rađenih po Dušanovim tekstovima i uglavnom njegovoj režiji praznik za Šabac“.
- Nadam se da ćemo uživati. Trinaestog novembra biće jedno divno veče i to druženje sa Dušanom Kovačevićem i njegovim prijateljima. Malo je poznato da je Duško pored svog neverovatnog dramskog opusa pisao i stihove koje će govoriti Branislav Lečić, Nina Janković, Tihomir Stanić i ja, dok će pesme iz filmova, koje je takođe on napisao, pevati svirati „Vlada i Bajka“, Mikica Antonić i Lepi Mića koga znamo iz filma „Ko to tamo peva“. To veče za nas Šapčane biće značajno jer će Duško svom gradu pokloniti pisaću mašinu na kojoj je napisao skoro sve svoje drame, kao i komplete sabranih dela Biblioteci šabačkoj, Narodnom muzeju i Šabačkom pozorištu. Pozivam Šapčane da obavezno dođu, posebno poslednje večeri, jer će sav prihod biti dat u humanitarne svrhe jednoj od dečjih ustanova u našem gradu - dodao je Karajić.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da Šabac treba da se ponosi velikim ljudima iz šabačke istorije, stvaralaštva, kulture, umetnosti, obrazovanja.
- Jedan od najvećih živih predstavnika svega toga je Duško Kovačević. Nama je velika čast da je odlučio i pristao da napravimo jedan kvalitetan program. Sam naziv je stvar simbolike. Stvar toga kako nas vide oni koji nisu iz Šapca i kako mi sami sebe vidimo, šta želimo da postanemo i šta želimo da budemo. Šabac jeste provincija ali provincija samo kao geografski pojam. Provincijalizma imate i u velikim gradovima. Mi se trudimo da budemo grad bez provincijalizma, da podignemo kulturu na jedan zaista visok nivo, da pružimo šansu mladima da u toj kulturi vide neki svoj budući put i da tako budemo izgrađeni kao jedno bolje i samosvesnije društvo - izjavio je gradonačelnik.
Ovu izuzetnu manifestaciju koju grad Šabac i Šabačko pozorište priređuju u čast svoga sugrađanina, velikog dramskog pisca, scenariste, režisera, otvoriće Zvezdara teatar izvođenjem predstave „Rođendan gospodina Nušića“ u režiji Nebojše Bradića. Naredne večeri, 6. novembra, Narodno pozorište u Beogradu izvešće balet „Ko to tamo peva“. Od 9. do 12. novembra Šapčani će imati priliku da pogledaju predstave Ateljea 212 „Sveti Georgije ubiva aždahu“ u režiji Ljubomira Mucija Draškića, Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice „Urnebesna tragedija“ u režiji Veljka Mićunovića, Zvezdara teatra „Kumovi“ i „Generalna proba samoubistva“ u režiji Dušana Kovačevića.
Simpozijum teatrologa posvećen delu Dušana Kovačevića održaće se 7. novembra sa početkom u 11 časova. Planirani filmski maraton, koji je bio predviđen da se održi u nedelju, 8. novembra, otkazan je.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa