22. oktobar 2015.22. okt 2015.
OTVOREN 59. OKTOBARSKI SALON

TRADICIJA DUŽA OD PRESTONIČKE

Prema tradiciji, dugovočeniji od prestoničkog, Oktobarski salon, po 59. put, među zidovima Narodnog muzeja okuplja i spaja umetnike, ljude i institucije. A svaki novi donosi i veću odgovorost. Tako je bilo i prošlog četvrtka.
- Ovogodišnji Oktobarski salon je specifičan. U drugim mestima se saloni i manifestacije ovog tipa otkazuju zbog nedostatka novca, a u Šapcu opstaje, kaže direktor Narodnog muzeja Marko Bingulac.
O istorijatu, na samom počeku - kustos Tatjana Marković. Podsećanje kroz godine i decenije stvaralačkog naboja i više od dve hiljade autora, koji su svojevrsni pečat dali upravo ovoj manifestaciji.
- Interes je jednako zastupljen kao i prethodnih godina, a to je da kvalitet opstane i da publika ne bude uskraćena i za nešto novo. To automatski znači da i članovi žirija mogu da naprave dobar izbor koji je pravi reprezent likovne scene grada i jednog dobrog dela Srbije, istakla je Tatjana Marković, viši kustos Narodnog muzeja.
Izložbu je svečano otvorila istoričarka umetnosti Sonja Petrović. Izložena su 82 rada, 75 autora. Nagrade su jednoglasno dodeljene- treća, Silvi Vujović za akvarel „Dugo lice fasade“, dve druge nagrade Milanu Krajinoviću za linorez „Uznemireni prostor“ i Dragani Dodig Pajković za klitni crtež „Ikona“. Visokim rasponom likovnih i emotivnih vrednosti dela, prvu nagradu zaslužio je Milan Pantelić za ulje na platnu „Pakovanje portreta III“.
Najbolji mladi autor, Aleksandar Večerinović, za monumentalne skulpture, koje ukazuju na analitično osmišljenu vizuelnu celinu, dobitnik je nagrade „Igor Belohlavek“.
Tradicija održavanja Oktobarskog salona započeta je davne 1954. godine. Uključujući stručne performanse, ova manifestacija je najznačajnija izložba tekućeg stvaralaštva u ovom delu Srbije.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa