22. oktobar 2015.22. okt 2015.
GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA ŠAPCA

SEĆANjE NA ŽRTVE ZA SLOBODU

Dan Oslobođenja Šapca, 23. oktobar obeležen je polaganjem venaca na Spomen obeležje žrtvama fašističkog terora na Donjošorskom groblju. Počast onima koji su živote dali za slobodu, odali su predstavnici SUBNOR Šapca, Bogatića, Loznice i Sremske Mitrovice, Gradske uprave Grada Šapca, vojni penzioneri, rezervne vojne starešine, udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1918. godine, udruženja građana kao i političke stranke koje čuvaju narodnooslobodilačku tradiciju.
Borivoje Savić, učesnik rata, seća se da je i 23. oktobar pre 71 godine bio sličan ovogodišnjem, maglovit i hladan.
-Nemci su se povukli preko Save pa je Šabac oslobođen bez mnogo teških borbi. Građani su ovaj dan dočekali sa velikim uzbuđenjem, mada je bilo malo onih koji su ostali u gradu, ali su se odmah po oslobođenju svi vratili. Moramo se sećati tih dana, jer smo podneli velike žrtve. Šabac je bio veliki nemački logor i mnogo Šapčana, ali i ljudi iz okoline je streljano tokom rata, istakao je Savić koji je, kako kaže, na Sremskom frontu i “poginuo” jer njegovo ime stoji na spomeniku među imenima žrtava, a kao sećanje na Drugi svetski rat u telu nosi 38 gelera.
Prisutnima na Donjošorskom groblju su se obratili Vlada Ninković, predsednik SUBNOR Šabac i Zoran Bortić, potpredsednik Skupštine grada.
Bortić smatra da se u poslednje vreme Srbija stidela svog antifašizma i da srpski narod zaslužuje i ima puno pravo da sa ponosom obeležava datume vezane za borbu protiv okupatora, jer smo bili na strani pobednika. Zahvalio se svim žrtvama Drugog svetskog rata koji su dali živote da bi mi živeli u slobodi i u miru gradili Šabac. Smatra da je Šabac danas jedno od boljih mesta u Srbiji za život i time se ponosi.
Nakon polaganja venaca, parastos žrtvama je u crkvi na Donjošorskom groblju održao vladika šabački Lavrentije.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa