22. oktobar 2015.22. okt 2015.
MAČVANSKI ZELENI DOPUNjUJU PREDLOG ZAKONA O ŠUMAMA

UVAŽITI PRINCIPE ZELENE EKONOMIJE

U želji da osavremene Predlog Zakona o šumama, koji je izmenjen i dopunjen nedavno usvojen u Skupštini Srbije Zeleni Mačve se slažu sa svojim kolegama u drugim krajevima države da ovaj Zakon, pre svega nije loš. S druge strane dodaju, neophodno je da više koristi principe zelene ekonomije i odlučnije podstiče proizvodnju biomase.
- Osnovna zamerka predloženom Zakonu je nedovoljno sredstava za investiranje u oblasti šumarstva. Predlažu i da se zakonom propiše obavezno osiguranje i reosiguranje šuma od rizika nastanka šteta usled prirodnih nepogoda i ekoloških katastrofa.
Veliki problem su i bespravne seče šuma. To se posebno dešava na jugu Srbije, u dolini Pčinje, na Kukavici i Kozjaku. U Mačvi ima dosta primera bespravne seče šuma i krađe, kaže Aleksandar Firaunović, predsednik Zelenih Pokreta za Bogatić.
Šumovitost u Srbiji je u odnosu na broj stanovnika jako niska i iznosi svega 0,3 hektara po stanovniku, za razliku od Rusije, gde je 11,1 hektar po stanovniku, a u Hrvatskoj 1,38 hektara.
Zeleni Pokret za Bogatić će u narednom periodu organizovati akciju podele sadnica različitog zimzelenog i listopadnog bilja građanima opštine Bogatić. Planiraju da tako podele 100 sadnica.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa