22. oktobar 2015.22. okt 2015.
BUDžET OPŠTINE KOCELjEVA ZA PRVIH DEVET MESECI

VEĆI PRIHODI OD RASHODA

U izveštaju o izvršenju odluke o budžetu za prvih devet meseci tekuće godine, koji se pred članovima opštinskog veća našao prošle nedelje, navodi se da su ostvareni rashodi i izdaci manji od ostvarenih prihoda i primanja za gotovo 39 miliona dinara. Naime, iz opštinske kase od početka godine do kraja septembra potrošeno je nešto manje od 183 miliona dinara što je oko 50 odsto od godišnjeg plana.
Planirani budžet ove lokalne samouprave za 2015. godinu iznosio je preko 307 miliona dinara bez prenetog viška iz prethodnih godina. Ostvareni prihodi iz sredstava budžeta za prvih devet meseci su oko 222 miliona što je skoro 77 odsto od godišnjeg plana. U nešto nižem procentu u odnosu na prihode iz budžetskih sredstava ostvareni su sopstveni prihodi, dok prihodi iz ostalih izvora beleže izvršenje od skoro 80 odsto. Preko četvrtine prihoda u koceljevačkoj opštini ostvaruje se preko poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke, te se na ovaj način u lokalnu kasu slilo više od 56 miliona dinara, odnosno skoro 80 odsto od godišnjeg plana. U ovoj grupi prihoda veoma je značajno izvršenje poreza na zarade od kojih je prihodna strana od januara do kraja septembra veća za preko 47 miliona dinara.
Transferi od drugih nivoa vlasti ostvareni su u iznosu od gotovo 120 miliona što je nešto više od 75 odsto od godišnjeg plana. Ovi prihodi u budžetskim prihodima učestvuju sa oko 54 procenta i nadležni kažu da imaju najveće učešće u ostvarenim prihodima.
O ovom izveštaju ali i o predlogu odluke o javnom prevozu svoj sud daće i odbornici lokalnog parlamenta. Cilj donošenja ove odluke, čiji predlog je veće već usvojilo, je usaglašavanje sa važećim zakonskim propisima, Zakonima o komunalnim delatnostima i o javno privatnom partnerstvu i koncesijama.
Predloženom odlukom uređuje se organizacija i način obavljanja javnog prevoza putnika na teritoriji koceljevačke opštine, način određivanja autobuskih stajališta koja se koriste u linijskom saobraćaju, zatim registracije i overe reda vožnje kao i konkretniji uslovi za obavljanje auto-taksi prevoza.
Prema rečima Miodraga Tadića, načelnika nadležnog odeljenja, ugovor sa dosadašnjim prevoznikom je istekao, ali pruža se mogućnost da se uradi aneks ugovora koji će važiti do okončanja postupka koncesije koja po mišljenju rukovodstva opštine nema mnogo smisla u manjim sredinama ali predstavlja zakonsku obavezu.

V.Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa